22.01.2022 година
1564339898.swf
С
упи » Супи с дреболии и колбаси
  2492  |   0  
Супа от леща с шунка
Продукти: (за 6-8 порции)

• 250 г леща
• 1 глава лук
• 1 глава чесън
• 1 червена чушка
• 500 г пушена шунка
• 2-3 с.л. олио
• 500 мл пилешки бульон
• 1,2 л вода
• 120 г заквасена сметана
• суха чубрица на клонки
• 1 дафинов лист
• магданоз
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарязваме шунката на ситно и отделяме 50-100 г за гарниране.

Изчистваме и измиваме лещата и я слагаме в тенджера под налягане. Прибавяме счукания чесън, нарязания на ситно лук, олиото, чушката, нарязаната на парченца и дафиновия лист и чубрицата, които сме увили в марлена торбичка.

Наливаме бульона и водата, подправяме със сол, червен и черен пипер, затваряме тенджерата херметически и включваме котлона на най-силната степен. Щом започне да излиза пара от винтила, намаляваме рязко котлона и варим около 45 мин.

Отваряме капака и изваждаме торбичката с подправките. Лещата трябва да е омекнала много добре.

Прехвърляме я в дълбока купа и я пасираме с миксер на пюре. Ако е прекалено гъста, наливаме още малко топъл бульон или вода и клокваме на огъня. Накрая поръсваме я с наситнен магданоз.

Разливаме лещата по купичките, застройваме я със сметана /кисело мляко/ и наръсваме всяка порция със заделената шунка. Сервираме супата гореща.
28.03.2011 г. / Елеонора Владимирова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022