Кулинарни рецепти » Пържен телешки мозък

 Пържен телешки мозък
/Молдова/

Продукти: (за 4 порции)

• 500 г мозък (телешки или говежди)
• 1 с. л. брашно
• 1/4 ч. ч. разтопено краве масло
• 2 с. л, галета
• 4 домата
• магданоз, копър
• оцет, сол

За пюрето:

• 10 картофа
• 1 с. л. разтопено краве масло
• 1 яйце
• 1/2 ч. ч. прясно мляко
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Потапяме мозъка в студена вода, за да се оттече кръвта и да набъбне. След това го почистваме от ципите, слагаме го в тенджера с вряща подсолена вода и оцет и варим на слаб огън около 2 минути.

Сварения мозък изваждаме и слагаме в гевгир да се отцеди, подсушаваме леко, след което разрязваме надлъжно, посоляваме, овалваме в брашно, разбито яйца и галета и изпържваме в сгорещеното масло до златисто.

При сервиране заливаме мозъка с маслото, останало от пърженето, украсяваме с резенчета домати и поръсваме с наситнените копър и магданоз.

Гарнираме с картофено пюре, приготвено от изброените продукти.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Начало