Продукти: (за 4 порции)
• 2 говежди момици
• 2-3 с.л. мазнина
• 1 морков
• 1 глава лук
• 1 к.ч. бяло вино
• 200 г гъби
• 1 лимон
• 10 зърна черен пипер
• 2-3 зърна бахар
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 ч.л. суха стрита чубрица
• 16 мънички кюфтенца от кайма
За соса:
• 3-4 с.л. брашно
• 3-4 с.л. краве масло
• 3-4 с.л. сметана
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Измиваме момиците и ги държим 2-3 часа в марината от студена вода и оцет.
Сгорещяваме 2 с.л. масло и задушаваме в него ситно нарязаните лук и морков. Прибавяме момиците, виното и подправките, посоляваме и варим около 30 мин на тих огън. Отделно задушаваме почистените гъби в 1 с.л. мазнина, 1 ч.л. лимонов сок и 2-3 с.л. вода. Поръсваме с черен пипер, посоляваме и варим гъбите десетина минути след кипването. Прецеждаме ги, но запазваме бульона.
Изпържваме кюфтенцата.
Запържваме брашното за соса в разтопеното масло, разреждаме с гъбения бульон и ако има нужда, добавяме малко от бульона на момиците. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим соса десетина минути на тих огън. След това сипваме разбитата сметана, нарязаните на парченца момици, изпържените кюфтенца и задушените гъби.
Слагаме тенджерата в по-голям съд с вода и варим още десетина минути на водна баня.
Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...