Продукти:
• 200 г извара
• 1 ч. л. кимион
• половин ч. л. настърган пресен джинджифил
• 3 пресни люти чушки
• 3 с. л. настърган пресен кориандър или магданоз
• 1 ч. л. куркума
• 1 ч. л. сол
• 500 г прясна бамя
• 3 с. л. масло или олио
Начин на приготвяне:
Изварата изцеждаме в тензух. Кимиона, джинджифила, лютите чушки и кориандъра счукваме в хаванче или смиламе. Прибавяме към изварата заедно с куркумата и солта и месим до получаване на гладко тесто.
Измиваме и подсушаваме бамята. Изрязваме капачетата и долният край, след което внимателно правим малък страничен разрез, така че да не се среже цялата шушулка, и изчистваме семената.
Във всяка бамя слагаме по малко от тестото. Слагаме бамята в широка тенджера със сгорещеното масло или олио, захлупваме и пържим десет минути на много слаб огън. После обръщаме и пържим още десет минути без капак.
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...