07.10.2022 година
1564339898.swf
Л
ечебни диети
  4732  |   0  
Хранене при начално перде
Методиката на д-р Хари Бенджамин за хранене при начален стадий на перде е изложена в книгата му “По-добро зрение без очила”, първото издание на която е излязло през 1929 г. в Англия. Според автора основната причина за появата на пердето е интоксикация на целия организъм, дължаща се на неправилно хранене и погрешен начин на живот. Затова се налага промяна в храненето, свързана с природолечение, чрез което пердето може да бъде овладяно, когато е в начален стадий.

Диетата

Започва се с гладуване от 3 до 6 дни, през които се приемат плодови сокове или вода, или и двете, в зависимост от възрастта и жизнеността. След това се налага ограничена диета 10-14 дни, в които закуската се състои от сочен плод, обядът от зеленчуци според сезона (но не маруля), подправени със захтин или лимонов сок, без да се използва оцет, а за десерт се разрешават малко стафиди, фурми или накиснати сливи. Вечерята е от зеленчуци на пара, без картофи, като много често трябва да се употребяват моркови, ряпа, цвекло, зеле, които се допълват по желание от няколко ореха или плод (ябълка, круша, грозде). Постепенно се преминава на друга диета, която е с продължителност от 10 до 14 дни. При нея закуската е от плодове, но без банани. Обядът се състои от смесена салата с хляб и малко масло, може да се замени с леко намаслени печени картофи. Вечерята включва два до три запарени зеленчука, вече с прибавка на яйце, сирене или орехи. Веднъж седмично е разрешена печена на скара или варена риба, но в много малко количество, друго месо не се позволява, единствено се прави изключение за парченце прясно пилешко. Десертът в този трети вариант на диетата се състои от печени ябълки или пресни плодове.

Допълнителни процедури

През време на гладуването трябва да има очистителни клизми, а организмът да се тонизира чрез обтриване с морска сол, като веднъж в седмицата се прави топла баня с английска сол. Баня се предвижда и за очите с ампула физиологичен разтвор. Процедурите се съчетават с наплисквания със студена вода, дланополагане, упражнения за очите и очните мускули, както и други методи за релаксация.

Все пак

Както д-р Хари Бенджамин сам признава, когато пердето е напреднало, състоянието не би се подобрило без оперативна интервенция.
09.06.2010 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022