Диетични рецепти » Защо японките са красиви и стройни?

 Защо японките са красиви и стройни?

Японските жени живеят повече от всички други по света. Освен това те запазват през голяма част от живота си стройна фигура и свежа кожа, блестящи и гъсти коси. И всеки би се запитал как се удава на японката да достигне до дълголетието? Никой не трябва да се заблуждава, че тя е непрекъснато на диета! Разбира се знае се, че японската кухня има много сериозно въздействие върху здравето на нацията, особено на жените.

Златните правила на хранене

Малки порции с разнообразни продукти при всеки прием на храна.
Дори най-обикновената японска трапеза на обяд и вечеря може да включва от 5 до 30 блюда и то в доста причудливи съчетания. Приготвянето на храната в Япония може да бъде видяно в картини или в съчиненията хоку – японската поезия, като всичко има дълбок смисъл. Храната се поднася в малки и красиви чинийки, всяка поотделно. Порциите са малки, поглъщат се веднага и този процес се контролира от разума. Японките не признават разделното хранене.

Слабата термична обработка гарантира съхраняването на витамините в блюдата.
Продуктите могат да бъдат леко обварени, леко изпечени. Много от храната се приготвя в микровълнова печка. Например соевата супа е готова за две минути, иначе може да се разруши витаминният комплекс, който влиза в състава й. Много от продуктите в японската кухня се употребяват в суров вид. Рибата се пече на грил и с нея се приготвя и знаменитото суши.

Ориз вместо хляб.
Употребата на хляб в Япония е в пъти по-малко в сравнение със Запада. Хлябът е заменен от лющен ориз. Именно той се явява като основно меню на японците.

Основните продукти, които японците предпочитат са риба, ориз, соя, зеленчуци, зелен чай, плодове, цитруси.
Предпочитанията им са свързани и с рибата и морските продукти. Яйца консумират не повече от едно на ден. Мляко – около половин чаша. Никакви салами, кренвирши, хамбургери. Но пък ядат в изобилие свежи зеленчуци, соево сирене, водорасли и т.н. Изследване показва, че японката може да включи на ден десетки разнообразни блюда.

Зелен чай.
Богат е на антиоксиданти и витамините С и Е, които са извор на младост и здраве. През IX японците заимствали навика на китайците да пият зелен чай. И до днес чайната им традиция (тяндю) е част от японската култура и дълбоко е залегнала в живота на хората от Страната на изгряващото слънце. Тя е свещенодействие. В чайната церемония японците намират смисъла в изречението: Тяною е поклон пред красотата в сивия ден.

Миниатюрни десерти, главно от плодове.
Японките обичат пудинга, но го ядат на малки порции. Почти никога не слагат в своите десерти масло и млечни продукти, а захар употребяват три пъти по-малко от европейките. Едно от японските лакомства е желето, което се приготвя от различни сортове желатин „агар-агара”. От желатин се приготвя и японският мармалад „екан”, различни празнични десерти, като към тях се добавят задължително плодове и безалкохолни напитки.

Ритуали, хармония и красота на сервирането.
Приготвянето на японската храна, външният вид на блюдото, сервирането и самата маса са израз на пълно изящество. Японската религия синто смята природата за свещена. В това се крие обяснението за уважението на японците към състава и външния вид на храната. Тяхната кухня е своеобразно приобщаване към природата.

Използване на клечки за хранене.
Японските хаси са взети от Китай през 12 век и са били приготвени от бамбук. Днес учените в Япония смятат, че клечките за хранене тренират част от някои мускули, развиват умствените способности и затова да се яде с хаси японците се учат още от деца. Доколко клечките развиват умствените способности не знаем, но да се нахраниш с тях за две минути е невъзможно. А това има значение.

Тайната не е само в храната.

Разбира се, добрият външен вид на японките не трябва да се обяснява само в доброто и правилно хранене. Много зависи от грижата за тялото, кожата, косата. И тук те също си имат свои секрети.

Наслада всеки миг.
Японските жени много обичат козметиката и тя има своите особености. Отношението им към поддържане на красотата коренно се различава от европейското. Грижата за себе си е ритуал, сродна на чайната церемония. Японките смятат, че козметиката е да поддържа не толкова тях самите, колкото живота им и затова искат наслада всеки миг. Оттам идва и сериозността към всеки детайл на козметичната церемония, която трябва да бъде в хармония с всичко – опаковка, аромат, цвят, удоволствие от използването им, като допълнителните аксесоари (съдове, гъби, четки,) също заемат важно място в цялата процедура.
Японската козметика в по-голямата си част е абсолютно натурална – минимум консерванти и само растителни компоненти. В състава й най-често се срещат бисер, бисерният протеин конхиолин – антиоксидант, антиалергин, защитник от ултравиолетовите лъчи. И още един важен компонент – протеини от копринена буба, които задържат седем пъти повече влажността в сравнение с други овлажняващи продукти.

Ябълков оцет.
Японките го добавят в шампоаните и служи профилактично против пърхот, цепещи се краища на косъма, защото той стимулира растежа. Оцетът помага на кожата да бъде здрава, млада и се добавя и към средствата, които използваме за сваляне на макиажа, като се слагат няколко капки масло от камелия, лайка, лавандула, розмарин, коприва.

Масаж.
Шиацу – това е масажът, който японките си правят всеки ден на лицето и така съхраняват порцелановия му вид. Той представлява леки втривания с края на пръстите на маската, описана по-долу, бавно и най-главното в една посока – всеки ден по 5 минути сутрин и вечер.

Маска за лице.
В бяла глина добавете стрит овес, оризови трици, морски водорасли, цветове от лайка. Към тях добавете една чаена лъжичка масло жожоба и малко вода, докато сместа стане гъста като паста. Втрийте я в кожата си на лицето и я оставете 10-15 минути. Отмийте с хладка минерална вода.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Рицинът изчиства червата

Растението (Ricinus communis) произхожда от тропическа Африка и се култивира в много страни с горещ или умерен климат: Южна Америка, Индия, Русия. У нас билката се култивира в Плевенски, Врачански и Т...

Подправките в нашата кухня

Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...

Лекарства оцветяват зъбите в жълто

Много хора смятат, че жълтеещите зъби се дължат на редовна консумация на кафе, чай и на тютюнопушене. Съществуват обаче и редица лекарства, които могат да оцветят зъбите. Познати са следните мед...

Истината за диетите

Започвате поредния експресен режим за вталяване и, разбира се, постигате целта си. След това обаче стопените с огромна мъка килограми се завръщат. Защо ли? Много просто - заради капаните, скрити в раз...

Начало