Диетични рецепти » Ризото с червено цвекло

 Ризото с червено цвекло

Продукти: (за 4-5 порции)

• 500 г ориз
• 600 г червено цвекло
• 100 г червен лук
• 250 мл червено вино
• 1 л бульон
• 2-3 с.л. зехтин
• 40 г краве масло
• 100 г настърган пармезан
• 1/2 ч.л. червен пипер
• сол

За соса:

• 1 с.л. винен оцет
• 3 с.л. зехтин
• 1-2 стръкчета пресен кориандър
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Сваряваме цвеклото на пара и го обелваме. Отделяме една част /около 1/3/, а останалото пасираме. Нарязваме отделеното цвекло на кубчета и го заливаме със сос, приготвен от оцета, зехтина и ситно нарязания кориандър.

Запържваме ориза 2-3 мин в сгорещената мазнина, наливаме виното и задушаваме без да захлупваме, докато виното се изпари. Наливаме бульона и задушаваме, без да разбъркваме, докато оризът набъбне и поеме течността. Накрая подправяме с черен пипер и сол и смесваме с цвекловото пюре и маслото.

Разпределяме ориза по чиниите, поръсваме с пармезан и гарнираме с кубчетата цвекло.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Колко калории са ни нужни?

Те ни дават енергията, необходима за доброто функциониране на сърцето, мозъка, мускулите... Но от какво точно количество се нуждае човек, това май знаят малцина. Докато спим например, тялото ни изразх...

Есента дойде – яжте плодове

Събрали в себе си топлината на последните слънчеви лъчи и очарованието на циганското лято, тези вкусни изкушения ни зареждат с енергия и жизненост. Едновременно с това ни доставят несравнимо удоволств...

Отслабвайте според възрастта си

Резки промени в хормоналното ниво, безумни хранителни навици, нездравословен начин на живот - в зависимост от тях ние сваляме по различен начин излишните килограми. От не по-малко значение за вталяван...

Калина лечителката

Калината (Viburnum opolus) е измежду любимите храсти, които украсяват парковете и градините. През пролетта тя радва със своите белоснежни цветове, а през есента се отрупва с рубиненочервени плодове. П...

Начало