Диетични рецепти » Калугерска плакия

 Калугерска плакия

Продукти: (за 4 порции)

• 400 г картофи
• 1 1/2 к.ч. олио
• половин глава карфиол /средно голяма/
• 3 моркова
• 1 глава лук
• 1 парче целина
• 3 домата
• 7-8 скилидки чесън
• 1 лимон
• 1 с.л. брашно
• 2 с.л. ситно нарязан магданоз
• 1 с.л. ситно нарязан копър
• черен пипер, диетична сол

Начин на приготвяне:

Задушаваме в олиото, докато омекнат, ситно нарязания лук, нарязаната на кубчета целина и нарязаните на тънки кръгчтета моркови. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и накъсания на малки розички карфиол.

Посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме добре и изсипваме сместа в тавичка. Наливаме топла вода до средата на продуктите, а отгоре нареждаме нарязаните на тънки кръгчета доматии нарязания на тънки резенчета лимон, на който сме остъргали жълтия пласт от кората. Поръсваме със ситно нарязаните чесън, магданоз и копър.

Печем плакията в умерена фурна, докато остане на мазнина. Към края на печенето прибавяме препеченото брашно, размито в 1 к.ч. хладка вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Какво лекува копривата?

Копривата (Urtica dioica L.) е многогодишно двудомно тревисто растение с четириръбесто право стъбло, високо до 2 м, с пълзящо и разклонено коренище. Листата са срещуположни, назъбени, яйцевидни, тъмно...

Четири начина да се предпазим от рак

1. Всеки ден изпивайте сока на два портокала. Витамин С неутрализира успешно свободните радикали, които разрушават имунната ни защита и стават причина за развитието на някои видове рак. И тъй ...

Вредните храни не са чак толкова страшни

Разбира се, картофите, хлябът, маслото, колбасите, шоколадът, пицата, фъстъците определено вредят на фигурата. Но не и на здравето ни. Стига да ги консумираме в умерени количества, тези обвинявани в к...

Крушите - балсам за сърцето и бъбреците

Още в древни времена крушите са сe радвали на особена почит, ненапразно Омир ги е възпял в своята “Одисея”. От фрески и стари писания научаваме, че те неотменно са присъствали върху трапезата на бога...

Начало