Кулинарни рецепти » Баница от две кори

 Баница от две кори

Продукти:

• 4 ч.ч. пресято брашно
• 1 яйце
• 2 с.л. олио
• 1 с.л. оцет
• хладка вода

За плънката:

• 250-300 г сирене
• 4 яйца
• 1 ч.ч. кисело мляко

За заливане:

• 2 яйца
• олио
• малко прясно мляко

Начин на приготвяне:

От изброените продукти замесваме меко тесто и го разделяме на две части. Оформяме ги на малки хлебчета, намазваме ги леко с олио, покриваме с кърпа и оставяме да почиват 15 минути.

Натрошваме сиренето и го разбъркваме с яйцата и киселото мляко.

Всяко хлебче разделяме на 12 топчета, от които разточваме питки около 15 см в диаметър. Намазваме ги с олио и нареждаме една върху друга по 6, разточваме първите 6 в една кора, след това останалите 6 по същия начин. Слепваме двете кори с мазнина и ги разточваме в една кора, колкото е голяма тавата, в която ще печем баницата. Поставяме кората и я поръсваме равномерно с плънката.

Разточваме останалите 12 топчета по същия начин във втора кора и покриваме плънката в тавата. Подвиваме краищата на корите и набождаме баницата на няколко места с вилица, след което я поръсваме обилно с мазнина и поливаме с двете разбити яйца. Изпичаме в умерена фурна, изваждаме я и поръсваме с прясно мляко. Задушаваме баницата с кърпа.

Автор: Янка Памукова

Представяме Ви:

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Ванилини

Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...

Бисквитени сладки

Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...

Пиле по персийски

Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...

Начало