Продукти:
• 1 кг брашно
• 1 яйце
• 25 г мая за хляб
• 1 щипка сол
• 1 ч.л. захар
• 2 ч.ч. вода
За плънката:
• 5 яйца
• 300 г сирене
• 1 пакетче краве масло
• 60 г свинска мас
За намазване:
• 1 яйце
• 1с.л. сусам
Начин на приготвяне:
Размиваме маята в малко топла вода и я оставяме да втаса. Избираме отлежало пшенично брашно, пресяваме го два пъти и правим в средата на кладенче, в което сипваме размитата мая, разбитото яйце, захарта, солта и малко по малко водата.
Омесваме гладко тесто /трябва да започне да пуща мехури/ и го разделяме на 3 топки. Намазваме топките с мазнина /смес от разтопените мас и масло/, покриваме ги с кърпа и ги оставяме 30 мин на топло да втасват. После ги разточваме на кори с дебелина 5 мм.
Намазваме корите обилно с мазнината и ги поръсваме с плънка от натрошеното сирене, смесено с разбитите яйца. Слагаме късметчета от дрянови клончета и пъпки с точно определени пожелания и навиваме корите на рула. Нарязваме рулата на парчета с дължина 4-5 см, като внимаваме да не повредим късметите.
Нареждаме парчетата в намаслена тава и оставяме баницата да престои на топло място /при температура 30°С/, за да втаса. После я намазваме с разбитото с малко вода яйце, поръсваме със сусама и печем в умерено загрята фурна до порозовяване.
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...
Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...