Кулинарни рецепти » Питка МЕЧЕ

 Питка МЕЧЕ

Продукти:

• 750 г брашно
• 1 пакетче суха мая
• 75 г краве масло
• 375 мл прясно мляко
• 75 г захар
• 1 яйце
• 1 щипка сол
• 1 жълтък

За украса:

• 3 с.л. сусам
• 3 с.л. маково семе
• няколко стафиди

Начин на приготвяне:

В купа смесваме брашното и маята. Разтопяваме маслото и прибавяме към него млякото, захарта, яйцето и солта. Омесваме тесто, покриваме с кърпа и оставяме около 20 минути на топло, за да втаса.

Омесваме още веднъж и с 1/3 от него оформяме топка за главата. Останалото тесто разделяме на 13 топчета, от които оформяме тялото и ушите. Слагаме мечето в тава, покрита с хартия за печене, и оставяме да втаса още 15 минути.

Намазваме с жълтък, украсяваме със стафидите, маковото семе и сусама и печем 25-30 минути в предварително загрята фурна.

Автор: Веселина Янкова

Представяме Ви:

Локумки

Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Лангиди

Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Начало