Кулинарни рецепти » Чеснова супа с октопод

 Чеснова супа с октопод
(Гърция)

Продукти: (за 4-5 порции)

• 500 г октопод
• 1 глава чесън
• 1-2 глави лук
• 3-4 домата
• 1 парче целина
• половин пакетче краве масло
• 2 с.л. брашно
• 4 с.л. кисело мляко
• кимион, сол

Начин на приготвяне:

Измиваме октопода, натриваме го със сол, а след това го изплакваме. Нарязваме го на хапки, наливаме 7-8 ч.ч. гореща подсолена вода и го варим десетина минути. После отцеждаме, като запазваме бульона, а октопода задушаваме в разтопеното масло заедно със ситно нарязания лук.

Прибавяме ситно настърганата целина и продължаваме да задушаваме. Щом целината омекне, връщаме сместа в бульона, прибавяме обелените и ситно нарязани домати и варим супата на умерен огън.

Накрая сгъстяваме с разбитото в киселото мляко брашно и подправяме с кимиона и счукания чесън.

Автор: Теодора Лефтерова

Представяме Ви:

Концентрат от червени домати

Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...

Панирано кисело мляко

Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...

Руло с локум

Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...

Пиле по персийски

Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...

Начало