Кулинарни рецепти » Агнешки кюфтета със сос

 Агнешки кюфтета със сос

Продукти: (за 5-6 порции)

• 1 кг агнешка кайма
• 1-2 яйца
• 1 глава лук
• 1 филия стар бял хляб
• джоджен, сол, черен пипер
• 3-4 с. л. олио за пържене

За соса:

• 2-3 връзки киселец
• 1 глава лук
• 1 с. л. краве масло
• 1 с. л. брашно
• 1 ч. ч. прясно мляко
• 2 жълтъка
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Измесваме каймата с яйцата, нарязания на ситно лук, потопената в хладка вода и изцедена среда на хляба, солта, черния пипер, ситно нарязания джоджен и малко топла вода. Оформяме кюфтетата, които пържим в сгорещеното олио.

Запържваме нарязания на ситно лук за соса в сгорещеното масло, поръсваме с брашното, прибавяме измития и нарязан на ситно киселец и разреждаме с топлото мляко, докато получим гъст сос.

Оставяме го да поври 10 мин на умерен котлон, посоляваме, поръсваме с черен пипер, сваляме от котлона и щом сосът поизстине, го застройваме с разбитите жълтъци. С този сос заливаме кюфтенцата.

Сосът от киселец е подходящ и като заливка за пържени или варени яйца, шунка, наденички на скара или варени сарфалади.

Автор: Виолета Драгова

Представяме Ви:

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Начало