Кулинарни рецепти » Крем-супа от леща с ориз

 Крем-супа от леща с ориз

Продукти: (за 5-6 порции)

• 600 г леща
• 50 г ориз
• 50 г краве масло
• 1 глава лук
• 1 по-голям морков
• 1 парче целина
• 150 г по-стар бял хляб
• 1 с.л. олио
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме зеленчуците. Слагаме ги в тенджерата при почистената и измита леща цели. Заливаме с вода, така че лещата да бъде покрита поне с 1 пръст отгоре и варим. Внимаваме да не загори и ако е нужно доливаме топла вода.

Сварената леща подправяме със сол и изваждаме зеленчуците. Пасираме я на гъсто пюре, което объркваме с предварително почистения и сварен в 150 мл подсолена вода ориз.

Сгорещяваме част от маслото и олиото и пържим до поруменяване нарязания на кубчета хляб. Разливаме супата по порциите, подправяме с останалото разтопено масло и поръсваме с пържените крутони.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Сладкиш с нектарини

Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Начало