Продукти: (за 5 големи и 10 малки ботушчета)
• 300 мл течен мед
• 200 г захар
• 50 г краве масло
• 750 г брашно
• 2 ч.л. сода бикарбонат
• 1 ч.л. канела
• 1 ч.л.сол
• 1 с.л. какао на прах
• 1 яйце
• 3-4 с.л. прясно мляко
За украса:
• 500 г пудра захар
• 2 белтъка
• различни сладкарски бои
• захарни пръчици и други украсители по избор
Начин на приготвяне:
На слаб котлон загряваме меда, захарта и маслото, докато захарта се разтвори и оставяме сместа да поизстине. Добавяме брашното, в което сме разбъркали содата, подправките и какаото, а след това яйцето и млякото. Омесваме твърдо тесто, което увиваме във фолио и оставяме в хладилник за 8 часа.
На картон рисуваме голям ботуш /висок 20 см./ и един малък с височина 10 см. Изрязваме ги. Разточваме тестото върху фолиото, налагаме шаблоните и изрязваме по тях с остър нож. Може с дървено шишче да им пробием дупки, ако ще ги окачваме на елхата.
Печем в намаслена тава около 15 мин. в предварително загрята умерена фурна.Оставяме ги да изстинат.
Бием белтъците с пудрата, разпределяме тази смес в купички и оцветяваме със сладкарски боички. С тази глазура украсяваме сладките и ги поръсваме със захарни пръчици.
Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...
Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...