Продукти: (за 5 големи и 10 малки ботушчета)
• 300 мл течен мед
• 200 г захар
• 50 г краве масло
• 750 г брашно
• 2 ч.л. сода бикарбонат
• 1 ч.л. канела
• 1 ч.л.сол
• 1 с.л. какао на прах
• 1 яйце
• 3-4 с.л. прясно мляко
За украса:
• 500 г пудра захар
• 2 белтъка
• различни сладкарски бои
• захарни пръчици и други украсители по избор
Начин на приготвяне:
На слаб котлон загряваме меда, захарта и маслото, докато захарта се разтвори и оставяме сместа да поизстине. Добавяме брашното, в което сме разбъркали содата, подправките и какаото, а след това яйцето и млякото. Омесваме твърдо тесто, което увиваме във фолио и оставяме в хладилник за 8 часа.
На картон рисуваме голям ботуш /висок 20 см./ и един малък с височина 10 см. Изрязваме ги. Разточваме тестото върху фолиото, налагаме шаблоните и изрязваме по тях с остър нож. Може с дървено шишче да им пробием дупки, ако ще ги окачваме на елхата.
Печем в намаслена тава около 15 мин. в предварително загрята умерена фурна.Оставяме ги да изстинат.
Бием белтъците с пудрата, разпределяме тази смес в купички и оцветяваме със сладкарски боички. С тази глазура украсяваме сладките и ги поръсваме със захарни пръчици.
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...