Кулинарни рецепти » Провансалски сос

 Провансалски сос

Продукти:

• 1 кг добре узрели домати
• 1 връзка магданоз
• 2-3 скилидки чесън
• половин морков
• 1 с.л. краве масло или 1 к.ч. олио
• 2 глави лук
• 1 ч.л. брашно
• половин дафинов лист
• 1 ч.ч. горещ бульон или 1 к.ч. вряла вода
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Топваме доматите в гореща вода, обелваме кожицата им, срязваме ги на четири, почистваме семенната част и ги накълцваме много ситно. Измиваме магданоза и също го нарязваме на ситно. Счукваме чесъна, а морковите настъргваме.

Сгорещяваме маслото и сипваме в него много ситно нарязания лук и моркова. Поръсваме с брашното и разбъркваме. Прибавяме доматите, магданоза, чесъна, сол, черен пипер и накрая - дафиновия лист. Разбъркваме всичко много добре, похлупваме и задушаваме 15 мин на умерен огън. Сипваме постепенно доматите и варим бульона до пълното им стопяване.

Прекарваме готовия сос през сито. Поднасяме го горещ към пържоли, пържени кюфтета и др.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Начало