Кулинарни рецепти » Провансалски сос

 Провансалски сос

Продукти:

• 1 кг добре узрели домати
• 1 връзка магданоз
• 2-3 скилидки чесън
• половин морков
• 1 с.л. краве масло или 1 к.ч. олио
• 2 глави лук
• 1 ч.л. брашно
• половин дафинов лист
• 1 ч.ч. горещ бульон или 1 к.ч. вряла вода
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Топваме доматите в гореща вода, обелваме кожицата им, срязваме ги на четири, почистваме семенната част и ги накълцваме много ситно. Измиваме магданоза и също го нарязваме на ситно. Счукваме чесъна, а морковите настъргваме.

Сгорещяваме маслото и сипваме в него много ситно нарязания лук и моркова. Поръсваме с брашното и разбъркваме. Прибавяме доматите, магданоза, чесъна, сол, черен пипер и накрая - дафиновия лист. Разбъркваме всичко много добре, похлупваме и задушаваме 15 мин на умерен огън. Сипваме постепенно доматите и варим бульона до пълното им стопяване.

Прекарваме готовия сос през сито. Поднасяме го горещ към пържоли, пържени кюфтета и др.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Начало