Продукти: (за 6 порции)
· 500 г макарони
· 500 г гъби
· 100 г краве масло
· 20 г брашно
· 500 мл прясно мляко
· 250 г телешко месо
· 1-2 яйца
· 100 г шунка
· 100 г сланина
· 50 г кашкавал
· 200 г домати
· магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Почистеното и измито месо пускаме за 15 мин във вряща подсолена вода, след което половината от него смиламе на кайма, а другата половина нарязваме на дребни късчета. Шунката, сланината и гъбите нарязваме на парченца. Шунката и сланината запържваме, а гъбите - задушаваме.
Макароните на цели пръчки варим в подсолена вода по следния начин: държим с ръка и на части потапяме в кипящата вода, докато омекнат. След това 2/3 от макароните нареждаме около стените на тенджерата. За да се закрепят, ги заливаме с гъста каша - фарш.
Фарша приготвяме така: затопляме брашното, прибавяме млякото и забъркваме гъста каша, към която прибавяме смляното месо. Слагаме и 1-2 яйца, за да се поразреди кашата. Поръсваме със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Така наредените макарони образуват в средата празнина, която запълваме с плънка, приготвена от запържените шунка и сланина, задушените гъби, остатъците от вареното месо и макароните, настъргания кашкавал, част от ситно нарязаните домати, черен пипер и сол.
Отгоре тимбала намазваме с дебел пласт фарш и печем до зачервяване в умерена фурна или на водна баня. Ако го приготвяме на водна баня, когато водата заври, я разхлаждаме с малко студена, за да не се образуват шупли и за да не спадне тимбалът.
Щом се опече, още топъл обръщаме тимбала в чиния и заливаме със сос, приготвен от останалите домати.
Част от гъбите запазваме цели, задушаваме ги в масло и при поднасяне ги пускаме в доматения сос.
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...