Продукти:
• 750 мл прясно мляко
• 250 г ориз
• 300 г захар
• 500 г каймак
• 15 г желатин
• 1 ванилия
• 200 г захаросани плодове
• 25 мл /2 с.л./ коняк или ром
• 50 г бадеми
• 250 мл сироп от вишни
Начин на приготвяне:
Изчистения и измит ориз варим в 300 мл леко подсолена вода, докато поомекне. Наливаме постепенно млякото, като бъркаме, докато получим гъста каша. Накрая прибавяме 200 г захар, ванилията и предварително накиснатия в малко хладка вода желатин. Оставяме сместа да изстине.
Нарязаните на ситно захаросани плодове поръсваме с коняка и смесваме с изстиналата смес. Разбиваме каймака с останалата захар. От него отделяме 100 г за гарниране, а останалия прибавяме към оризовата смес.
Предварително кипваме и обелваме бадемите. Печем ги до слабо зачервяване, накълцваме ги на ситно и ги разстиламе по дъната на купичките, в които ще сервираме крема. След това разсипваме самия крем и слагаме купичките в хладилник.
Преди сервиране гарнираме с разбития каймак и заливаме с вишневия сироп.
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...