Продукти:
• 750 мл прясно мляко
• 250 г ориз
• 300 г захар
• 500 г каймак
• 15 г желатин
• 1 ванилия
• 200 г захаросани плодове
• 25 мл /2 с.л./ коняк или ром
• 50 г бадеми
• 250 мл сироп от вишни
Начин на приготвяне:
Изчистения и измит ориз варим в 300 мл леко подсолена вода, докато поомекне. Наливаме постепенно млякото, като бъркаме, докато получим гъста каша. Накрая прибавяме 200 г захар, ванилията и предварително накиснатия в малко хладка вода желатин. Оставяме сместа да изстине.
Нарязаните на ситно захаросани плодове поръсваме с коняка и смесваме с изстиналата смес. Разбиваме каймака с останалата захар. От него отделяме 100 г за гарниране, а останалия прибавяме към оризовата смес.
Предварително кипваме и обелваме бадемите. Печем ги до слабо зачервяване, накълцваме ги на ситно и ги разстиламе по дъната на купичките, в които ще сервираме крема. След това разсипваме самия крем и слагаме купичките в хладилник.
Преди сервиране гарнираме с разбития каймак и заливаме с вишневия сироп.
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...
Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...