Продукти: (за 4 порции)
• 800 г свинско месо
• 2-3 с.л. свинска мас
• 1 глава лук
• 3-4 стръка праз
• 2-3 домата
• 1 ч.л. червен пипер
• 2 клонки целина
• 1 с.л. брашно
• черен пипер, лимонов сок, сол
Начин на приготвяне:
Обезкостяваме месото и го почистваме от ципи и сухожилия. Измиваме го със студена течаща вода, отцеждаме го и го нарязваме на хапки. Изпържваме ги на слаб огън в сгорещената мазнина, докато се позачервят от всички страни.
Изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук и обелените и нарязани на кубчета домати. Когато сместа се позадуши, поръсваме червения пипер, наливаме 2 ч.ч. топла вода, посоляваме на вкус и прибавяме месото. Захлупваме плътно и продължаваме да задушаваме на тих огън.
Когато месото омекне, прибавяме праза, който сме нарязали на парчета с дължина 2-3 см, ситно нарязаните листа от целина, лютото чушле и брашното, препечено и размито в хладка вода. Отново захлупваме плътно и задушаваме още двадесетина минути. Сервираме ястието поръсено с черен пипер и лимонов сок.
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...