Продукти: (за 4 порции)
• 200 г млади лозови листа
• 500 г кайма /смес/
• 1 глава лук
• 1 к.ч. ориз
• 4-5 с.л. олио
• 1 ч.л. доматено пюре
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Попарваме лозовите листа в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят.
Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 3 с.л. олио. Прибавяме каймата и леко я позапържваме. Сипваме ориза и също го позапържваме. Поръсваме ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме десетина минути на умерен огън.
С тази плънка завиваме в част от лозовите листа стегнати сармички. С останалите листа покриваме дъното на тенджерата. Отгоре нареждаме сармите.
Прибавяме доматеното пюре, което сме размили в останалото олио и леко сме подгрели на огъня. Наливаме топла вода, колкото да покрие сармите и ги притискаме с плоска чиния. Захлупваме и варим на тих огън около 1 час.
Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...