Продукти: (за 4 порции)
• 500 г кайма /телешка или агнешка/
• 2-3 стръка пресен лук
• 1 к.ч. ориз, 5-6 с.л. олио
• 1 яйце
• 1 с.л. ситно нарязан копър
• 20-25 млади лозови листа
• черен пипер, сол
За соса:
• 1 кофичка сметана
• 2 яйца
• 1 с.л. препечено брашно
• сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме ориза в 1 ч.ч. леко подсолена вода.
Почистваме лука, нарязваме го на ситно и го задушаваме в олиото и 2 с.л. вода. Когато остане на мазнина, прибавяме каймата, сварения и отцеден ориз, ситно нарязания копър, разбитото яйце, черен пипер и сол на вкус.
Попарваме леко лозовите листа и завиваме в тях сарми от приготвената смес. Нареждаме сармите на дъното на тенджера плътно една до друга, заливаме ги с топла вода, колкото да ги покрие, притискаме с чиния и варим на тих огън.
Разбиваме яйцата за соса, прибавяме препеченото брашно и варим на тих огън. Когато сосът се посгъсти, прибавяме сметаната, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Поднасяме соса в сосиера.
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...