ЗАКУСКА
Баница със сух хляб
Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме филийките от сухия хляб на половинки и ги потапяме в смес от 4 ч.ч. прясно мляко, 1 разбито яйце и 1 щипка сол. След това ги нареждаме в намаслена тавичка. Когато оформим по този начин 1 пласт, разстиламе върху него смес от останалото мляко, 2 разбити яйца и натрошеното сирене. Отгоре покриваме с останалите потопени в мляко филийки. Заливаме баницата първо с разтопеното масло, а след това – с газираната вода. Печем в силна фурна, докато порозовее. Поднасяме я топла.
ОБЯД
Таратор
Продукти за 4 порции: 500 г краставици, 1 кофичка кисело мляко, 3-4 скилидки чесън, 3-4 ореха, 1 ч.л. оцет, 1 с.л. олио, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Сипваме млякото разбито с малко вода. Прибавяме счуканите орехи и счукания чесън, размит в оцета. Сипваме олиото, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан копър.
Фрикасе от гъби
Продукти за 4 порции: 400 г пресни гъби, 2 моркова, 1 парче целина, 1 глава лук, 8-10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2 жълтъка, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме целината и морковите на кубчета. Прибавяме гъбите, както са цели, ситно нарязания лук, дафиновия лист и черния пипер. Наливаме подсолена вода, колкото да покрие продуктите. Варим на умерен огън, докато омекнат гъбите. Прецеждаме и ги нарязваме на дребно. В друг съд запържваме брашното в сгорещеното масло. Разреждаме запръжката с част от бульона. Прибавяме гъбите и варим на тих огън 10 мин. Отстраняваме от огъня, посоляваме и при непрекъснато бъркане прибавяме лимонов сок и разбитите жълтъци.
Панирани круши
Прoдукти: 8 круши, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри круши, обелваме ги, издълбаваме ги и ги сваряваме в подсолена вода. /Когато крушите са меки, не е необходимо да се варят./ Нарязваме ги напречно на кръгчета с дебелина около 5 мм и ги подсушаваме. Потапяме ги в гъста смес от разбитите с брашното яйца и ги пържим в дълбок съд със силно сгорещена мазнина. Поднасяме крушите топли, поръсени с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Панирани патладжани с плънка
Продукти за 5 порции: 5 патладжана, 1 ч.ч. олио, 3 глави лук, 200 г сирене, 5-6 яйца, 5.л. галета, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, така че да се запази дръжката им, посоляваме и ги оставяме да престоят 30 мин. Изстискваме ги и пържим до омекване в половината от олиото. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме натрошеното сирене, 2 разбити яйца сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Разрязваме патладжаните по дължина на две /без да разделяме половинките/, издълбаваме ги и пълним с приготвената смес. Панираме в останалите разбити яйца и галетата и пържим до златисто оцветяване.
Мляко с оризово брашно
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 120 г оризово брашно, 250 г захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в кипящото мляко. Отделно при непрекъснато бъркане сипваме оризовото брашно в 1 ч.ч. вода. След това сипваме брашното при млякото и оставяме да заври. Отстраняваме от огъня и когато поизстине, ароматизираме с ванилията и разсипваме в купички за сервиране. Поднасяме десерта топъл или студен. По желание можем да го полеем с плодов сироп.
Пилешки дробчета по ловджийски Прoдукти: 900 г дробчета, 150 г брашно, 1 ч.л. черен пипер, 6 с.л. олио, 25 г краве масло, 12 по-големи гъби, 100 г кромид лук, 1-2 счукани скилидки чесън, 2 с.л. ...
ХРИСТИНА ВАСИЛЕВА, гр. РАЗГРАД Суфле от риба Прoдукти: 250 г риба, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1-2 жълтъка, 1 белтък, 30 г краве масло, магданоз, сол на вкус. Нaчин на приготв...
Дерматолозите и фризьорите не престават да се учудват от факта, че техните пациентки и клиентки знаят много малко за косата си, затова допускат сериозни грешки по отношение на грижите за нея. Дори так...
Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...