Още рецепти » Солени кексове

 Солени кексове

Царевичен кекс

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. пшенично брашно, 1 ч.ч. царевично брашно, 200 г сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпулвер.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре яйцата и ги смесваме с киселото мляко и олиото. При непрекъснато бъркане сипваме двата вида брашно, пресято с бакпулвера. Забъркваме гладко тесто и го изсипваме в намаслена и набрашнена форма за кекс. Печем в умерено загрята фурна. Поднасяме кекса топъл.

Кашкавален кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. настърган кашкавал, 3 яйца, 5 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 бучка /колкото орех/ краве масло.
Нaчин на приготвяне: Намасляваме дъното на кексова форма и разстиламе вътре настъргания кашкавал на равномерен пласт. Разбиваме яйцата заедно с прясното мляко. Прибавяме брашното и разбъркваме добре. Изсипваме сместа върху кашкавала. Отгоре слагаме парченца от маслото и печем кекса в умерено загрята фурна, докато се зачерви.

Кекс “Мозайка”

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 глава лук, 1 червена чушка, 1 морков, 1 домат, 1 стерилизирана краставичка, 80 г шунка, 80 г сирене, 50 г кашкавал, магданоз, листа от целина, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чушката на ситно. Натрошаваме сиренето, а шунката, краставичката, моркова и домата нарязваме на малки кубчета. Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме олиото, киселото мляко, пресятото с бакпулвера брашно и малко сол. Забъркваме гладко тесто и прибавяме към него нарязаните продукти заедно със ситно нарязани магданоз и листа от целина. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем в предварително загрята фурна при температура 150°С. Първите 35 мин печем кекса само отдолу, а след това още 10 мин отгоре. Веднага след като извадим кекса от фурната, поръсваме с настъргания кашкавал.

Кекс с гъби

Прoдукти: 4 ч.ч. брашно, 4 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпулвер, 150 г гъби, 100 г сирене, 2 стръка пресен лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно с млякото. Прибавяме малко сол, по-голямата част от олиото и пресятото с бакпулвера брашно. Забъркваме гъсто тесто за кекс. Нарязваме лука и гъбите на ситно и ги запържваме в останалата мазнина. После ги отцеждаме от мазнината и ги смесваме с натрошеното сирене. Изсипваме половината от тестото в намаслена кексова форма. Разпределяме отгоре плънката и покриваме с останалото тесто. Печем кекса в умерено загрята фурна.

Кекс с маслини

Прoдукти: 300 г брашно, 10 г мая за хляб, 200 г зелени маслини, 150 г настърган кашкавал, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 3 яйца, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и я оставяме да втаса. Отстраняваме костилките на маслините, а самити маслини нарязваме на ситно. Смесваме ги с разбитите яйца и настъргания кашкавал. Прибавяме брашното, втасалата мая, виното, олиото, черен пипер и сол на вкус. Бъркаме, докато получим гладка смес. Прехвърляме я в тефлонова форма и я оставяме да втаса. После печем кекса около 45 мин при температура 120°С. Поднасяме го студен.

Кекс с маслини и пушено филе

Прoдукти: 250 г пушено свинско филе, нарязано на кубчета, 220 г брашно, 1 пакетче бакпулвер, 3 яйца, 100 г бадеми, обелени и нарязани на едро, 50 г краве масло, 1 с.л. горчица, 200 г черни маслини, без костилки, 1 щипка черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото на слаб огън. Пресяваме брашното с бакпулвера. Правим кладенче и в средата слагаме яйцата. Размесваме и добавяме постепенно разтопеното масло, горчицата, маслините и кубчетата филе. Разбъркваме и сипваме във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем около 50 минути на 180 градуса. Изваждаме кекса от формата, след като се охлади.

Кекс със сирене

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. настърган кашкавал, 1/2ч.л. счукан ким.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляваме. Смесваме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко. Прибавяме натрошеното сирене и брашното със содата. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с червения пипер, настъргания кашкавал и счукания ким. Печем около 20 мин в силна фурна.

Кекс със спанак

Прoдукти: 3 яйца, 200 г сирене, 500 г спанак, 1 1/2к.ч. олио, 2 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л. кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Почистваме спанака и го нарязваме на ситно. Задушаваме го в малко вода, докато омекне. Разбиваме яйцата и ги смесваме олиото, пресятото с бакпулвера брашно, разтворената в киселото мляко сода, задушения спанак и натрошеното сирене. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма. Печем кекса в силно загрята фурна.

Кекс с телешки салам

Прoдукти: 200 г телешки салам, 150 г брашно, 1 пакетче краве масло, 4 яйца, 150 г пушено сирене с гъби, 1 бакпулвер, 1 ч.л. ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме разтопеното масло, пресятото с бакпулвера брашно, нарязания на дребни кубчета салам, черен пипер и сол на вкус. Забъркваме гладко тесто и прибавяме към него нарязаното на малки кубчета пушено сирене. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена кексова форма. Поръсваме отгоре с ким и печем в гореща фурна. Нарязваме готовия кекс на филии и го поднасяме топъл.

Кекс с шунка и кашкавал

Прoдукти: 5 яйца, 150 г масло, 150 г шунка, 150 г кашкавал, 200 г брашно, 1 бакпулвер.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото и при непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата, брашното с бакпулвера, настъргания кашкавал и нарязаната на ситно шунка. Разбъркваме всичко много добре и изсипваме в намазана с масло кексова форма. Печем в умерена фурна.

Пай с варени яйца

Прoдукти: 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3 връзки магданоз, 1 връзка копър, 3 твърдо сварени яйца, 100 г обезсолено сирене, черен пипер, вегета, 60 г масло, ким.
Нaчин на приготвяне: От брашното, киселото мляко, содата и олиото омесваме тесто, което оставяме за 30 минути в хладилника, за да се стегне. Сгорещяваме маслото и в него запържваме ситно нарязаните магданоз и копър. Разделяме тестото на две части. Едната част разстиламе в намаслена тавичка. Върху тестото подреждаме плънката от зелениите, отгоре слагаме натрошеното сирене и нарязаните на дребни кубчета или настъргани яйца. Поръсваме с черния пипер и вегетата и покриваме с втората част от тестото. Наръсваме с ким. Печем пая около 30 минути в предварително загрята фурна. Нарязваме го след като изстине.

Пай с шунка и кашкавал

Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.

Ръжен кекс

Прoдукти: 250 г ръжено брашно, 250 г пшенично брашно, 2 яйца, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. прясно мляко, 7-8 маслини, 200 г шунка, 1 бакпулвер, 2 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме двата вида брашно заедно с бакпулвера и правим по средата на купчинката кладенче. Слагаме разбитите жълтъци и солта и започваме да месим, като постепенно сипваме млякото и олиото. Омесваме гладко тесто, към което последователно прибавяме нарязаната на дребни кубчета шунка, ситно нарязаните маслини и разбитите на сняг белтъци. Прехвърляме сместа в намаслена и набрашнена форма за кекс и печем в умерено загрята фурна. Поднасяме кекса топъл.

Соев кекс

Прoдукти: 3 яйца, 7-8 с.л. олио, 350 г кисело мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 1/2с.л. соево брашно, 200 г натрошено сирене, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме олиото, киселото мляко, пресятото със содата брашно, соевото брашно и малко сол. Забъркваме гладко тесто и прибавяме към него натрошеното сирене. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем кекса в умерено загрята фурна. Поднасяме го топъл.

Солен кекс

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. кикело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, половин пакетче /125 г/ маргарин, 20 г мая, 3 ч.ч. брашно, 50 г сирене, 50 г кашкавал, 50 г шунка, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, сипваме киселото мляко, в което сме разтворили содата, добавяме разтопените масло и маргарин, размитата с малко вода мая, настърганите сирене и кашкавал, нарязаната на съвсем малки парченца шунка, ситно скълцания магданоз и сол на вкус. Постепенно при непрекъсната бъркане изсипваме брашното. Разбиваме сместа добре и я изсипваме в намаслена тавичка. Печем кейка в умерена фурна.

Солен кекс със сусам

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 5 с.л. разтопено краве масло, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 1-2 с.л. сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме разтопеното масло, киселото мляко, в което сме разтворили содата, половината настъргано сирене и накрая – брашното. Забъркваме гладко тесто и го изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре поръсваме с останалото настъргано сирене и сусама. Печем кекса в умерено загрята фурна.

Солен кекс с шунка

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 6 с.л. олио, 3 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 200 г шунка, 50 г кашкавал, 40 г краве масло, смлян кимион, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с олиото и киселото мляко. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Накрая слагаме сиренето, ситно нарязаната шунка, кимиона, черния пипер и сол, ако е необходимо. Разбъркваме добре и изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Малко преди кекса да се опече напълно, поръсваме с настъргам кашкавал, слагаме парченца масло, след което допичаме.

Солен кекс с шунка и зеленчуци

Прoдукти: 4-5 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 100 г шунка, 100 г сирене, 2 стерилизирани краставички, 2 сварени моркова, 1 равна ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме много добре яйцата с миксера и прибавяме олиото, солта и киселото мляко, в коетото сме разтворили содата. При непрекъснато разбиване постепенно сипваме брашното. Продължаваме да разбиваме, докато получим гладко тесто. Нарязваме на кубчета шунката, сиренето, стерилизираните краставички и сварените моркове. Сипваме всичко в тестото. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена форма за кекс. Печем в силно загрята фурна. Нарязваме готовия кекс на фигурки и поднасяме.

Солен пай

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 125 г маргарин, 250 г кисело мляко, 1/2 ч.ч. сода бикарбонат, 1/2 ч.л. оцет, 500 г брашно, 1 бакпулвер, 4 яйца, 250 г сирене, 1ч.л. ким.
Нaчин на приготвяне: Смесваме киселото мляко със содата и оцета. Разбиваме размекнатите маргарин и масло. Прибавяме киселото мляко и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Замесваме средно твърдо тесто. Разделяме го на две топка. Разточваме едната топка на кора, която има по-големи размери от тавата. Слагаме я в намаслена тавичка, така че да се подават краищата. Натрошаваме сиренето и го смесваме с 3 разбити яйца. Разстиламе сместа върху кората. Разточваме останалото тесто на кора с дебелина 5-6 мм. Нарязваме я на ленти с широчина 2 см. Нареждаме лентите върху сиренето, така че да се кръстосат и да образуват ромбове. Прищипваме краищата с долната кора. Намазваме отгоре с останалото яйце, поръсваме с ким и печем в умерено загрята фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...

Домашни халви и локуми

Бяла халва Прoдукти: 1 кг захар, 500 г гликоза, 200 мл вода, 5 белтъка, 2 ч.ч. смлени орехи Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от захарта, гликозата и водата, така че капната част от ...

Сложете бяла форзиция в дъното на градината

Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum) е от семейство Маслинови. Родината й е Корея. Представлява листопаден храст с 1,5м височина и ширина. Листата са срещуположни, овални, тъмнозелени, с 8 см дъл...

МИЛАНО – любов от пръв поглед

Италианците обичат да казват, че Милано не е туристически град. Според тях в Милано или се учи, или се работи. Всъщност това е един красив и изискан град, в който човек се влюбва от пръв поглед. ...

Начало