Продукти:
• 1,5 кг кестени
• 300 г захар
• 1 л мляко
• 1/2 к. ч. ром
• 500 г сметана
Начин на приготвяне:
Обелваме кестените от първата кора и ги кипваме няколко минути във вода. Докато са още топли, грижливо обелваме вътрешната кора. Слагаме ги в широка тенджера с малко мляко - колкото да се покрият, но така, че да се виждат.
Варим сместа, като бъркаме с дървена лъжица, за да не загори и да поеме напълно млякото. Трябва да се получи пюре, което не е течно. Пасираме го през най-едрото ренде. Претегляме го и добавяме захар с тегло 1/4 от теглото на кестеновата маса. (Ако кестеновата маса е 800 г, добавяме 200 г захар.)
Сипваме 1 малка чашка ром. Слагаме сместа в тавичка и печем около 10 мин в слаба фурна, като пак разбъркваме с дървена лъжица. Кестеновата маса трябва да стане суха. След това я изсипваме в друг съд и слагаме в хладилника.
Охладената добре смес пасираме през най-ситното ренде, като оставяме да пада свободно в чинията, в която ще се сервира сладкишът, докато се получи конус. Не бива да я притискаме и оформяме допълнително.
След това покриваме конуса с разбита сметана. Шприцоваме сметана на върха на купчинката. Много внимателно я спускаме надолу с нож, без да натискаме, така че целият конус да се покрие с тънък пласт.
Накрая украсяваме с шприцовани розички на върха и по периферията.
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...