Кулинарни рецепти » Портокали Въздишка по любимата

 Портокали Въздишка по любимата
/Норвегия/

Продукти: (за 8 порции)

• 4 големи портокала
• 200 г захар
• 6 жълтъка
• 200 мл сметана
• 100 мл портокалов ликьор за пламъка

За глазурата:

• 4 белтъка
• 200 г пудра захар

Начин на приготвяне:

Избираме големи, сочни портокали. Разрязваме ги на две половини и изстискваме сока, като внимавате да не разкъсаме корите, защото в тях ще поднесем крема.

В тенджера сипваме сока от портокалите и захарта. Оставяме сместа да заври и бъркаме, за да се разтопи по-бързо захарта.

Отделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците разбиваме с вилица, като сипваме внимателно топлия портокалов сок. Бъркаме крема, докато се сгъсти, без да го оставяме да заври. Оставяме го да изстине напълно. Отделно разбиваме сметаната и я прибавяме към крема.

Оставяме сместа да замръзне в камерата на хладилника, като по време на замразяването я разбиваме 2-3 пъти. Със замръзналия крем напълваме разполовените кори на портокалите и ги оставяме отново в камерата.

Слагаме четирите белтъка за глазурата в керамичен съд, поставен във водна баня. Внимаваме водата да не закипи. Прибавяме на струйка захарта и с миксер разбиваме белтъците до пълното им сгъстяване.

Няколко минути преди поднасяне на десерта загряваме до максимум фурната. Поставяме половинките от портокалите в тавичка и между тях слагаме кубчета лед. С помощта на "ръкав" покриваме крема с глазурата. Печем 5 минути в силно загрята фурна.

Изваждаме веднага съда и го поднасяме на масата. Затопляме леко ликьора, сипваме по малко върху всяка портокалова "купа" и запалваме.

Автор: Маргарита Ангелова

Представяме Ви:

Домашни луканки

Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...

Туршия 60 ЧУШКИ

Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Начало