Продукти:
• 1 кг брашно
• 300 г захар
• 30 г мая
• 200 г разтопено масло
• 6 яйца
• кората от половин лимон
• 1 ч.ч. прясно мляко
• сол
Начин на приготвяне:
За да стане този козунак по-вкусен и да запази по-дълго преснотата си, замесваме маята на 2 пъти. Първо я замесваме с 1 чаена лъжичка брашно, 1 чаена лъжичка захар толкова мляко, че да се получи не много гъста каша. Оставяме да бухне на водна баня, но така че да не влиза в съприкосновение с парата. След това отново я замесваме с брашно, захар и мляко до същата гъстота и отново оставяме да бухне на водна баня.
Докато маята бухне, приготвяме останалите продукти, които непременно трябва да бъдат позатоплени. Разбиваме яйцата със захарта и затопляме. Затопляме и маслото.
Сипваме брашното в подходящ съд за месене и затопляме в отворена фурна. Изваждаме, правим дупка в средата на брашното и изсипваме яйцата със захарта, половината от маслото и половината от млякото. Позамесваме и прибавяме маята, веднага щом бухне, без да чакаме да спадне. Прибавяме настърганата кора от лимон и малко сол. Замесваме тестото като непрекъснато топим ръцете си в останалото масло. Месим, докато тестото започне да пуща шупли.
Трябва да получим доста меко тесто. Ако тестото стане твърдо, прибавяме от млякото. Когато тестото е добре омесено, поставяме тавата с тестото върху голям съд с вряща вода, която е отстранена от огъня, за да не ври повече. Козуначеното тесто втасва за около 2 часа. Смятаме тестото за втасало, когато увеличи двойно обема си.
Вземаме тестото, поизмесваме го още малко на намазана с масло дъска и го поставяме във форми, така че да изпълни 1/3 от формите. Оставяме формите да престоят на топло, докато се изпълнят формите. Намазваме отгоре с жълтък, разбит с малко мляко и захар, поръсваме с кристална захар и печем отначало в силна, а след това в умерена фурна.
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...