Кулинарни рецепти » Плетен великденски козунак

 Плетен великденски козунак

Продукти:

• 7-8 ч.ч. пресято брашно
• 2 ч.ч. + 2-3 с.л. прясно мляко
• 50 г прясна мая или 2 пакетчета суха
• 1 3/4 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. смлени бадеми
• 1 ч.л. сол, настърганата кора на 1 портокал
• 2 с.л. ситно смлян анасон
• 1/4 ч.ч. зехтин
• 5 яйца

Начин на приготвяне:

Стопляме млякото и го изсипваме в купа. Добавяме маята, 1 ч.ч. брашно и 1/4 ч.ч. захар. Покриваме с кърпа и оставяме на топло за 1 час да втаса. В голяма купа смесваме 7 ч.ч. брашно, смлените бадеми, солта, останалата захар, портокаловата кора и анасона.

Правим кладенче в средата. Добавяме сместа с маята и още зехтина и разбитите яйца. Бъркаме от центъра към краищата на купата, докато оформим тестото.

Поръсваме плота с брашно и месим тестото, като добавяме още брашно, ако е необходимо, докато стане гладко тесто и не лепне по ръцете. Слагаме го в намазана с олио купа, покриваме с кърпа и оставяме в топло помещение, без въздушно течение да втаса (докато увеличи двойно обема си) за минимум 2 часа.

Разделяме тестото на 6 малки топки и разточваме всяка на около 30 см дълго руло и с диаметър 5 см. Cлагаме три рула, съединяваме краищата им и сплитаме плитка. Съединяваме краищата в другия край. Слагаме две яйца между ивиците на плитката. Повтаряме процедурата и правим втория козунак.

Поставяме козунаците в намазана с масло тавичка, покриваме с кърпа и оставяме на топло за около 2 часа да втасат (да увеличат обема си двойно).

Загряваме фурната до 190 градуса. Разбиваме жълтъка с малко мляко и с четка мажем повърхността на козунаците. Отгоре поръсваме с тънко нарязани бадеми. Печем около 40-45 минути до златисто-кафяво.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Руски пирог

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...

Динени мъфини

Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...

Начало