Кулинарни рецепти » Плетен великденски козунак

 Плетен великденски козунак

Продукти:

• 7-8 ч.ч. пресято брашно
• 2 ч.ч. + 2-3 с.л. прясно мляко
• 50 г прясна мая или 2 пакетчета суха
• 1 3/4 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. смлени бадеми
• 1 ч.л. сол, настърганата кора на 1 портокал
• 2 с.л. ситно смлян анасон
• 1/4 ч.ч. зехтин
• 5 яйца

Начин на приготвяне:

Стопляме млякото и го изсипваме в купа. Добавяме маята, 1 ч.ч. брашно и 1/4 ч.ч. захар. Покриваме с кърпа и оставяме на топло за 1 час да втаса. В голяма купа смесваме 7 ч.ч. брашно, смлените бадеми, солта, останалата захар, портокаловата кора и анасона.

Правим кладенче в средата. Добавяме сместа с маята и още зехтина и разбитите яйца. Бъркаме от центъра към краищата на купата, докато оформим тестото.

Поръсваме плота с брашно и месим тестото, като добавяме още брашно, ако е необходимо, докато стане гладко тесто и не лепне по ръцете. Слагаме го в намазана с олио купа, покриваме с кърпа и оставяме в топло помещение, без въздушно течение да втаса (докато увеличи двойно обема си) за минимум 2 часа.

Разделяме тестото на 6 малки топки и разточваме всяка на около 30 см дълго руло и с диаметър 5 см. Cлагаме три рула, съединяваме краищата им и сплитаме плитка. Съединяваме краищата в другия край. Слагаме две яйца между ивиците на плитката. Повтаряме процедурата и правим втория козунак.

Поставяме козунаците в намазана с масло тавичка, покриваме с кърпа и оставяме на топло за около 2 часа да втасат (да увеличат обема си двойно).

Загряваме фурната до 190 градуса. Разбиваме жълтъка с малко мляко и с четка мажем повърхността на козунаците. Отгоре поръсваме с тънко нарязани бадеми. Печем около 40-45 минути до златисто-кафяво.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Лангиди

Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...

Начало