Кулинарни рецепти » Кифли с локум

 Кифли с локум

Продукти:

• 5 яйца
• 1 1/2 ч.ч прясно мляко
• 1 ч.ч захар
• 1 кубче мая
• 1 кг брашно
• 1 ч.ч меко краве масло
• 2 кутийки локум
• 1 лимонена есенция
• 1 яйце за намазване
• захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното. Затопляме леко млякото. Разбиваме яйцата с захарта. Размиваме маята с прясното мляко, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставяме я на топло да шупне добре.

Правим се кладенче в брашното. Изсипваме там всички продукти и есенцията. Месим продължително. Тестото, което се е получило, прехвърляме в съд и леко го намазваме с олио или масло /топката тесто/. Завиваме го с кърпа, покриваме отгоре с одеяло и го държим на топло 1 час. След като удвои обема си, го измесваме още веднъж.

Набрашняваме леко масата и разточваме кръгла кора. Разрязваме я на триъгълници. В широката част на всеки триъгълни слагаме локумче, което леко сме разтеглили с ръце. Навиваме кифлите. Нареждаме ги в намаслена и набрашнена. Оставяме да втасат още 1 1/2 ч. Щом се уголемят, ги намазваме с разбито яйце и поръсваме със захар.

Печем във фурна, загрята до 180 градуса. За да са по-меки отдолу, можем да сложим купичка с вода на дъното на фурната, така че парата отива нагоре към тавата.

Автор: Марияна Желева

Представяме Ви:

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Начало