Продукти:
• 5 яйца
• 1 1/2 ч.ч прясно мляко
• 1 ч.ч захар
• 1 кубче мая
• 1 кг брашно
• 1 ч.ч меко краве масло
• 2 кутийки локум
• 1 лимонена есенция
• 1 яйце за намазване
• захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното. Затопляме леко млякото. Разбиваме яйцата с захарта. Размиваме маята с прясното мляко, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставяме я на топло да шупне добре.
Правим се кладенче в брашното. Изсипваме там всички продукти и есенцията. Месим продължително. Тестото, което се е получило, прехвърляме в съд и леко го намазваме с олио или масло /топката тесто/. Завиваме го с кърпа, покриваме отгоре с одеяло и го държим на топло 1 час. След като удвои обема си, го измесваме още веднъж.
Набрашняваме леко масата и разточваме кръгла кора. Разрязваме я на триъгълници. В широката част на всеки триъгълни слагаме локумче, което леко сме разтеглили с ръце. Навиваме кифлите. Нареждаме ги в намаслена и набрашнена. Оставяме да втасат още 1 1/2 ч. Щом се уголемят, ги намазваме с разбито яйце и поръсваме със захар.
Печем във фурна, загрята до 180 градуса. За да са по-меки отдолу, можем да сложим купичка с вода на дъното на фурната, така че парата отива нагоре към тавата.
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...
Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...