Продукти:
• 300 г брашно
• 40 г захар
• 200 г краве масло
• 2 жълтъка
• 100 мл прясно мляко
• 15 г мая
• 1 щипка сол
• 1 жълтък за намазване
За пълнежа:
• 400 мл прясно мляко
• 200 г захар
• 400 г смлени орехови ядки
• 100 г бишкоти
• 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Размиваме маята с малко топло мляко. Пресяваме брашното със солта, правим в средата кладенче и изсипваме маята, остатъка от млякото, жълтъците, захарта и разтопеното (но не горещо) масло. Измесваме гладко тесто, което покриваме с чиста кърпа и оставяме на топло да втасва. Щом удвои обема си, го разделяме на топки, които разточваме на тънки кръгли кори. Всяка разрязваме с остър нож на 4 или 6 части радиално.
Приготвяме плънката, като сваряваме млякото със захарта. Изсипваме смлените орехи, разбъркваме и сваляме от котлона. Добавяме надробените бишкоти и ванилията. Оставяме плънката да поизстине.
Слагаме плънка в острата основа на всяко тестяно парче. Завиваме кифличките и ги редим на разстояние една от друга в намаслена и набрашнена тава. Отгоре ги намазваме с разбит жълтък. Оставяме ги пак да втасват и ги печем в загрята умерена фурна.
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...