Кулинарни рецепти » Сладки гевречета

 Сладки гевречета

Продукти:

• 300 г брашно
• 100 г маргарин или краве масло
• 2 жълтъка
• 2 с.л. захар
• 1 1/2 к.ч. прясно мляко
• 30 г мая
• настъргана лимонова кора
• пудра захар за ръсене
• 1 ванилия
• сол

За сиропа:

• 3 с.л. захар
• 3 с.л. вода

Начин на приготвяне:

От втасалата мая, пресятото брашно, захарта, жълтъците, млякото, солта и настърганата лимонова кора омесваме твърдо тесто, към което при месенето прибавяме разтопената мазнина. Оставяме тестото 30 мин давтаса, след което късаме от него топчета с големината на орех и ги разточваме на пръчици, които оформяме като гевречета.

Оставяме гевречетата да втасат, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна. След като изпечените гевречета изстинат, намазваме ги със сиропа от захарта и водата и ги поръсваме с пудра захар, която сме разбъркали с ванилията.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Локумки

Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Начало