Продукти:
• 600 г брашно
• 30 г мая
• 2 яйца
• 1 жълтък
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1/2 ч.ч. сусамово семе
• 1/2 ч.ч. захар
• 1 непълно пакетче масло
• 4-6 с.л. течна сметана
• 1/2 ч.л. смлян кардамон
• 1/2 ч.л. смлян джинджифил
• 1 с.л. кондензирано мляко
• 1 щипка канела
• 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното два пъти в дълбока купа и в средата правим кладенче. Натрошаваме маята, размиваме я със сметаната, която е леко позатоплена и малко брашно. След 15 минути прибавяме шупналата кашичка и постепенно изсипваме и останалите продукти: захарта, млякото, солта, подправките и част от мазнината, като другата постепенно влагаме при измесването с мазни ръце.
Правим еластично тесто, което оставяме покрито 15 минути на топло място. Разточваме го на четири еднакви рула, дълги около 50 см и после всяко разделяме на три части, които заплитаме, но по краищата им поръсваме 3/4 от сусамените семена, които при плетенето остават вътре, а не на повърхността.
Покриваме рулцата да втасат още малко. Преди да ги сложим във фурната, намазваме отгоре с разбития жълтък, разбъркан с кондензираното мляко. Поръсваме останалия сусам и изпичаме в предварително загрятата на 200ºС фурна около 35 минути.
Сервираме нарязания козунак на филии, в които се виждат тъмни лентички.
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...
Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...