Кулинарни рецепти » Цветен козунак с кафява захар и капучино

 Цветен козунак с кафява захар и капучино

Продукти:

• 1 кг брашно
• 1/2 ч.ч.кафява захар
• 200 мл мазнина
• 6-7 яйца
• 30 г мая
• 2 с.л. суха смес за капучино
• 1 ч.л. ром
• 2-3 щипки сол
• 2 капки есенция по желание, примерно капучино или коняк
• 1 брой бяла глазура за сладкиши, около 150 г
• 3-4 с-л. крокан
• орехи или стафиди

Начин на приготвяне:

Оставяме маята на топло, после я размиваме по традиционния начин, останалите продукти също трябва да са със стайна температура. Изсипваме брашното с щипката сол в тавичка, размесваме го със сухата смес за напитка капучино и правим кладенче. В него слагаме втасалата смес по традиционния начин, изсипваме разбитите яйца със захарта, обработени на края на печката, към които наливаме млякото, половината мазнина и ароматите след маята.

Започваме да измесваме с мазни ръце. Това продължава, докато употребим всичката мазнина и тестото започне да образува мехури. Оставяме го да втасва, като следим да увеличи двойно обема си.

Намасляваме обилно стените на подходяща форма, за да не залепва тестото. Късаме питки, които измесваме леко върху дъска, заплитаме ги на сложна плитка, правим и украси, но фитилите не трябва да са тънки, а дебели. Постоянно пъхаме четвъртинки от орехи или едри стафиди. Оставяме във форма, като трябва да заеме около 1/3 от нея, за да може да се надуе добре. Отгоре намазваме с разбит белтък с бяла захар. Изпичаме в силна фурна, докато се зачерви.

Разтапяме бялата глазура, разливаме я отгоре и заравняваме, а когато тя стегне, поръсваме с кафява или счукана карамелизирана захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бърз щрудел

Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Начало