Кулинарни рецепти » Унгарски козунак

 Унгарски козунак

Продукти:

• 1 кг брашно
• 30 г мая
• 100 мл подсладено прясно мляко
• 500 мл силно подсладено червено вино
• 100 г краве масло
• 6 жълтъка
• 500 мл прясно мляко
• 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Правим закваска от маята и подсладеното мляко. В дълбока съдинка слагаме виното, в друга – неподсладеното мляко, в което сме сложили стопеното масло, жълтъците и солта. Разпределяме закваската поравно в двата съда. Разделяме и брашното и замесваме меко, “копринено” тесто. Оставяме тестата на топло да втасват.

В намаслена форма за печене разстиламе на пласт с дебелина 1 см най-напред млечното тесто. Върху него разстиламе виненото тесто и навиваме на руло. Разполовяваме напречно на две парчета. Слагаме парчетата в намаслена тавичка, отгоре ги намазваме добре с разтопено масло и ги оставяме на топло да втасват около половин час.

Направеното по този начин тесто може да се напълни с плънка, приготвена от 300 г захар, 100 мл прясно мляко, 200 г смлени орехи, като 200 г от захарта се карамелизира, залива се с млякото и се вари до разтварянето на захарта. Този карамел се нанася върху млечното тесто, покрива се с виненото и се завива на руло, но не се реже на две, а се оформя като венец. Плънката може да се направи и от смлени орехи, попарени с подсладена вода или мляко или смесени с ябълково пюре.

Печем козунака в предварително загрята умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Супа ПАВЕЗЕ

Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Начало