Продукти:
• 1 кг бяло брашно
• 6 яйца
• 300 г фина захар
• 40 г прясна мая
• 300 г краве масло
• 300 мл прясно мляко
• 1 ч. л. сол
• 100 г сушени плодове (кайсии, фурми, стафиди)
• 2 капки есенция по желание, примерно коняк или ванилия
• 1 разбито яйце за намазване на козунака.
Начин на приготвяне:
Размиваме маята в малко мляко, пускаме по малко захар и брашно, за да получим рядка и гладка кашич-ка, която оставяме настрани да шупне.
Яйцата разбиваме със захарта и есенцията и леко ги загряваме, като внимаваме да не се пресекат. Към тях прибавяме втасалата мая, нарязаните на едро плодове, солта и брашното. Омесваме тестото добре, то е готово, когато започнат да излизат мехурчета. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва.
Премесваме отново тестото, слагаме го в намаслена форма и оставяме да втаса. Отгоре намазваме с раз-бито яйце, поръсваме със захар и печем първо на по-силна фурна, а към края на умерена.
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...