Кулинарни рецепти » Чешки козунак

 Чешки козунак

Продукти:

• 125 г краве масло
• 80 г захар
• 2 жълтъка
• 1 цяло яйце
• 600 г брашно
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 щипка сол
• 30 г мая
• 1 ванилия
• 50 г стафиди
• 1 ч.л. захар за закваската

Начин на приготвяне:

Размиваме маята в хладкото мляко и 1 ч.л. захар и я оставяме да шупне на топло място. Разбиваме на пяна 60 г омекнало масло с 30 г захар и двата жълтъка. Добавяме цялото яйце, ванилията и бием с миксера, докато не получим пухкава, лека смес. Събираме млечната и маслената осмес и ги изсипваме в пресятото със солта брашно. Месим твърдо тесто. Ако е необходимо, прибавяме още малко брашно. Правим тестото на топка, покриваме го с чиста кърпа и го оставяме да овтаса.

Разточваме тестото на правоъгълна кора, която намазваме с остатъка от маслото, което сме разтопили. Прегъваме я на плик и премесваме.

Разделяме тестото на девет равни части, разточваме ги на ивици, слагаме ги три по три една върху друга и ги сплитаме. Плитката правим на венец, отгоре подреждаме измитите и оваляни в малко брашно, за да не потънат стафиди, слагаме го в намаслена и набрашнена кръгла козуначена форма и печем в загрята умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Карамел Му

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Кюфтета от черен дроб и картофи

Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...

Начало