Кулинарни рецепти » Козунак със стафиди и бадеми

 Козунак със стафиди и бадеми

Продукти:

• 1 кг брашно
• 30-40 г прясна мая
• 8 яйца
• 1 жълтък
• 300 мл прясно мляко
• 300 г захар
• 1 щипка сол
• 150 г краве масло
• настърганата кора от 1 лимон
• 2 пакетчета ванилена захар
• 50 г бланширани и обелени бадеми
• 1 к. ч. стафиди

Начин на приготвяне:

Необходимо е всички продукти да бъдат предварително затоплени и помещението, в което ще месим тестото и ще втасва, да бъде топло. Подгряваме млякото до 30-35 градуса. Разбъркваме маята с малко топло мляко, 1 с. л. захар, щипка сол и 2-3 с. л. брашно, за да се получи гъста кашица. Покриваме с кър-па и оставяме на топло да шупне.

Брашното пресяваме два пъти в предварително затоплен съд. Слагаме го в голяма купа, правим кладен-че в средата, прибавяме леко разбитите яйца, останалото мляко, захарта, лимоновата кора, ванилията, 100 г разтопено масло. Омесваме гладко тесто, като при месенето ръцете потапяме постоянно в мазнина-та. Когато в тестото се получат мехурчета, го оставяме в купа, намазана с масло и покрита с кърпа на топло (при температура 28-30 градуса) за около 2 часа, докато увеличи двойно обема си.

Отново омесваме тестото, като добавяме стафидите и останалата част от маслото и отново оставяме да втаса при същите условия. Може да оформим козунака плетен с 2, 3 или 4 фитила или да изпечем във форма. След оформяне и поредно втасване намазваме с разбития с малко вода жълтък и поръсваме с на-рязаните на люспи бадеми или едра кристална захар.

Печем козунака в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 40-45 минути при температура 180°С.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Начало