Кулинарни рецепти » Капама по бански

 Капама по бански

Продукти:

• 1 кокошка
• 500 г кайма (смес)
• 200 г кървавица
• 200 г солена сланина (с кожата)
• 1 кисела зелка
• 1 к.ч. ориз
• 1 глава лук
• 6 с.л. разтопено масло или свинска мас
• 1 ч.ч. червено вино
• 15-20 зърна черен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Отделяме от зелката по-големи листа за сармички и за покриване на капамата, а останалата нарязваме на ивички.

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от мазнината. Щом стане прозрачен, прибавяме каймата и също я запържваме.

Накрая слагаме ориза. След като се запържи, наливаме 1 ч.ч. топла вода и варим, докато оризът поеме водата.

С част от така приготвената плънка пълним кокошката и я зашиваме с бял конец. От останалата плънка увиваме сармички в зелевите листа.

Отделно нарязваме сланината на тънки парчета, които нареждаме на дъното на глинен гювеч с кожата надолу. Отгоре разстиламе нарязаното зеле.

Слагаме пълнената кокошка върху зелето, а наоколо нареждаме приготвените сармички. Най-отгоре слагаме цялото парче кървавица. Разпръскваме зърната черен пипер из гювеча и покриваме всичко с отделените зелеви листа.

Прибавяме виното и останалата разтопена мазнина и наливаме вода, която да покрие 2/3 от продуктите. Захлупваме гювеча и замазваме капака с тесто. Печем 4-5 часа в умерена фурна.

Автор: Пиринка Василева

Представяме Ви:

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Кекс с много маслини

Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Начало