Продукти:
• 1 телешки джолан
• 5-6 стръка праз
• 1 дюля
• 200 г пресни печурки
• 5-6 домата
• 3 моркова
• 1 с.л. захар
• 100 мл олио
• 50 г масло
• 150 мл бяло вино
• черен пипер
• малко лют пипер
• сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сваряваме джолана в тенджера под налягане за 30-40 минути. След като изстине го нарязваме на едри парчета.
Почистваме праза и го нарязваме на парчета по 3-4 см. Сгорещяваме олиото и задушаваме на слаб огън праза и морковите нарязани на шайби.
Добавяме почистените гъби, лютия и черния пипер, захарта, маслото, доматите и късовете месо. Заливаме с бялото вино и последно слагаме почистената и нарязана дюля. Посоляваме и добавяме 250 мл от прецедения бульон, в който е вряло месото.
Пресипваме всичко в глинен съд и печем час и половина на 180-200°С. Дюлите може да заместим със сушени кайсии.
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...