Кулинарни рецепти » Гергьовско агне от Вълчедръм

 Гергьовско агне от Вълчедръм

Продукти:

• 1 агне около 7-8 кг
• вътрешностите на агнето (1,5-2 кг)
• 6-7 връзки пресен лук
• 1,5 ч.ч. орехови ядки
• 2,5 ч.ч. сини сливи
• 300 г гъби
• 1 връзка магданоз
• 1 ч.л. черен пипер
• 125 г масло
• 1 кг брашно
• няколко листенца бабина душица
• сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измиваме и посоляваме агнето. Приготвяме плънка от сварените вътрешности, нарязани на по-едри парчета, почистените от костилките сини сливи, смлените орехови ядки, ситно нарязаните гъби, лук, бабина душица и магданоз, счукания черен пипер, разтопеното масло, сол и 2 ч.ч. вода. Напълваме агнето и го зашиваме.

От брашното, вода и сол омесваме тесто, което разточваме на голяма кора. С нея увиваме агнето, което предварително сме намазали с мазнина и го поставяме в трап, в който е горял огън до побеляване на пръстта. Затрупваме агнето с жарта, пепел и пръст и печем 2-3 часа.

Автор: Никола Гунчев

Представяме Ви:

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Торта Принцеса

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....

Начало