Градина » Произведете си лучени семена

 Произведете си лучени семена

Лучени семена може и сами да си произведете, като производството им по нищо не се различава от това на лука за консумация. Получаването на здрави и обезвирусени семена става на високи, проветриви места, с дълбоки и плодородни почви. Използват се най-добре оформените, здрави, типични за сорта луковици, като към засаждането им се пристъпва наесен или много рано напролет. При нашите условия есенното засаждане, особено на лютивите лукове, е за предпочитане. Грижите по време на вегетацията се състоят в редовна обработка на почвата със загърляне на основите на растенията, подхранване, борба с плевелите, болестите и неприятелите. Семената на лука зреят неедновременно. Към прибиране на реколтата трябва да се пристъпи, когато на повечето от семенниците в семенните кутийки са се пукнали и от тях се показват черни, твърди семена. Ако закъснеете с прибирането на семената, има опасност да се разпръснат. Семенниците се изрязват с дръжките на 25-30 см, навързват се на снопчета по няколко заедно и се повесват под проветрив и сух навес. Под тях се поставя брезент, тъй като семената падат на земята. Добре просъхналите семенници се начукват с бухалка, а отделилите се семена се събират.

Автор: Галина Маринова

Представяме Ви:

За измръзналото лозе - лечебна резитба

Измръзналите лози могат да бъдат спасени, ако към лечението им се пристъпи професионално и с умение. Ако измръзването е 100-процентово, т.е. всички очи на лозата са измръзнали, трябва да се изчака да ...

Гергините се садят през април

Пищните стъбла на гергините, които са покрити с ярки големи цветове, винаги привличат вниманието в градината. Те цъфтят непрекъснато през цялото лято и есента и само суровият дъх на сланите може да ун...

Сложете целината в топъл парник

Ако си засеете целина в началото на февруари в топъл парник, ще имате готов зеленчук през лятото – юли-август. Трябва да знаете, че семената никнат много бавно. За да се ускори поникването, може да ги...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

Начало