Градина » Произведете си лучени семена

 Произведете си лучени семена

Лучени семена може и сами да си произведете, като производството им по нищо не се различава от това на лука за консумация. Получаването на здрави и обезвирусени семена става на високи, проветриви места, с дълбоки и плодородни почви. Използват се най-добре оформените, здрави, типични за сорта луковици, като към засаждането им се пристъпва наесен или много рано напролет. При нашите условия есенното засаждане, особено на лютивите лукове, е за предпочитане. Грижите по време на вегетацията се състоят в редовна обработка на почвата със загърляне на основите на растенията, подхранване, борба с плевелите, болестите и неприятелите. Семената на лука зреят неедновременно. Към прибиране на реколтата трябва да се пристъпи, когато на повечето от семенниците в семенните кутийки са се пукнали и от тях се показват черни, твърди семена. Ако закъснеете с прибирането на семената, има опасност да се разпръснат. Семенниците се изрязват с дръжките на 25-30 см, навързват се на снопчета по няколко заедно и се повесват под проветрив и сух навес. Под тях се поставя брезент, тъй като семената падат на земята. Добре просъхналите семенници се начукват с бухалка, а отделилите се семена се събират.

Автор: Галина Маринова

Представяме Ви:

Косете моравата според правилата

Косенето влияе стимулиращо върху гъстотата, устойчивостта и дълговечността на тревната площ. Интензивно поддържаните треви не бива да се оставят по-високи от 10 до 12 см. При луксозно поддържаните мас...

Погрижете се за ореха и лешника

През декември, ако все още не сте почистили и събрали опадалата шума около ореха и лешника, трябва да го направите и да изнесете отпадъка извън насажденията. Можете да подхраните с фосфорни и калиеви ...

Направете лимона студоустойчив

Искате ли да си произведете лимон, който да гледате на открито, то тогава най-подходящата за тази цел подложка е от единственият листопаден и студоустойчив вид трилистния понцирус (Ponicirus trifolata...

Лещата обича лекия чернозем

Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър п...

Начало