Градина » Подгответе лехата за главестото зеле

 Подгответе лехата за главестото зеле

Предварителна подготовка на почвата за отглеждане на главестото зеле се извършва главно през есента. Ако тогава не сте изорали дълбоко, може да го направите и сега. Средно ранното зеле се сее в края на март, през април до началото на май. Преди това разхвърляйте 2-3 кг оборски тор, 40-50 г суперфосфат, 20-30 г калиева тор или 100-200 г дървесна пепел и 15-20 г амониева селитра на кв.м. Прокопайте с права лопата. Изчакайте две-три седмици.
Разрохкайте почвата и оформете студените лехи. Предварително полейте и равномерно разпръснете семената, за един квадратен метър отиват 4-5 г. После покрийте с тънък слой почва и прегорял оборски тор, добре пресети. Семената поникват за 3-4 дни при температу ра 15-18 градуса Ако разсадът след като е образувал три четири листа, се отглежда
продължително време при температура в интервал 2-12 градуса, голям процент от растенията образуват цветоносни стъбла. Те са студоустойчиви и във фаза розетка издържат минус 5-8 градуса, а някои сортове до минус 15 градуса. Българските сортове са по-устойчиви на атмосферна влажност от европейските. Разсадът изисква умерена почвена влажност. Не оставайте плевелите да го задушат, а редовно плевете. При поява на повреди незабавно уточнете вредителя и пръскайте с подходящ пестицид. Растенията са готови за разсаждане 30-40 дни след поникването.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Подправки пазят зеленчуците

Освен приятен аромат в манджата, подправките се оказват и добри пазачи в градината. Така намалява необходимостта да се използват химически препарати за растителна защита. Достатъчно е да се засаждат с...

Пригответе си отсега пръстта за парниците

Това се налага, тъй като семената за производство на разсад за ранните зеленчуци се сеят през януари и началото на февруари, когато почвата може да е доста мокра и негодна за приготвяне на парниковата...

Блатна хризантема може да завъдите и през зимата

Блатната хризантема (Chrysanthemum paludosum) може да ви радва с цвят от средата на годината до настъпването на мразовете. Тя представлява нискорастящо, почвопокриващо растение от семейство Сложноцвет...

Отделете място и за лобода

За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заб...

Начало