Градина » Съберете семена от собствените си домати

 Съберете семена от собствените си домати

Някои градинари не са съвсем доволни от купените през пролетта семена – скъпи, а в някои случаи и с ниска кълняемост. Не са малко и онези, които са останали изненадани, защото са очаквали по-различен сорт. А има и домати, които могат да се видят само в селските дворове.
Може и сами да си произведем семена. Отглеждането на доматите за семе не е по-различно. Подбират се плодове от първо и второ съцветие, които да бъдат в техническа зрелост, но с добре проявени морфологични признаци на сорта - форма, оцветеност. И много важно – да не са болни! Кошницата или касетката, в която ще ги слагате, трябва да са чисти. Прегледайте ги да нямат изгнили остатъци от други зеленчуци. Избирете здрави, добре оформени, оцветени и узрели плодове без дръжки. Разрежете домата и отделете семената от плодовото месо. Поставете ги в буркани и ги залейте с вода, покрийте с марля и оставете да ферментира два-три дни, като често разбърквате през това време. После измийте семената. Поставете ги върху парче плат или хартия и ги сушете на сянка в проветриво помещение. Изсушените семена се поставят в платнени или хартиени торбички. Съхранявайте ги в сухи помещения. Не забравяйте да поставите бележка с надпис, за да не объркате догодина сорта.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сложете тайбери вместо малини и къпини

Тайбери Медана е храст от род Рубус, семейство Розоцветни. Това е хибрид между къпина и малина. Създаден е в шотландски научен изследователски институт през 1962 г. Създадени са много хибриди, но най-...

В топло гнездо растат здрави зеленчуци

Топлите гнезда са култивационни съоръжения, които дават възможност да се отгледат ранни зеленчуци в сроковете, които бихте го постигнали, ако използвате полутопъл парник, но при значително по-малко пр...

Запознайте се с кокичевото дърво

Халезията (Halesia caroliniana), известна още като кокичево дърво, е разпространена в горите на планинските склонове, по бреговете на реките във вид на дърво с височина до 12 м. Може да се види и като...

Не забавяйте изваряването на джибрите

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното ...

Начало