Градина » Погрижете се за пикирания разсад

 Погрижете се за пикирания разсад

Когато пикираният разсад изостава в развитието си, значи е време да го подхраните с минерални торове. Това се отразява много добре както на разсадите за ранно, така и за късно производство. Понякога се налага да се подхранва по 2-3 пъти през вегетацията. Първо, когато растенията са образували третия си същински лист, а след това и при нужда през 10 дни. Най-добър резултат се получава, когато се използва разтвор от трите хранителни елемента - азот, фосфор и калий. Ще го направите, като в 10-литрова лейка поставите 1 г амониева селитра, 2 г суперфосфат и 1 г калиева сол. Добре е торовете да се накиснат във вода още предната вечер. Сместта се разбърква много добре и се оставя да се утаи. Използва се само бистрата течност. С една лейка се полива площта под 2 парникови рамки, която е равна на 3 кв. м. Непосредствено след подхранването растенията задължително се промиват с чиста хладка вода, за да не изгорят все още нежните листенца.
Трябва да се работи преди обед при слънчево и топло време. Така до вечерта парникът ще се проветри добре, ще се отстрани и излишната влага по стръковете и във въздуха около тях.
При евентуална поява на сечене да се унищожат заболелите растения с 2 % разтвор от син камък и да се напръскат останалите с ридомил голд МЦ 68 ВГ - 25 г в 10 л. вода.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Глухарчето – плевел, билка или подправка?

Глухарчето (Tаraxacum officinale) е многогодишно растение. Листата образуват розетка, линейни или ланцетни, назъбени, на дялове. Цветовете са събрани в съцветие кошничка. Плодовете са дребни, на върха...

Засейте доматения разсад

Сеитбата на разсада за януарско засаждане на домати се прави 60-65 дни преди засаждането на постоянно място. Нормата е 2,0 - 2,5 г семена на кв.м (20-22 г на дка). За декар домати е необходима 9-10 кв...

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Къде лимонът ви ще се чувства добре през зимата

Можете ли да му осигурите топлината, влагата и светлината, която има в своята родина – субтропика, стаята ще е най-подходящото място. Това обикновено не е никак лесно, особено в градските жилища, чест...

Начало