Градина » Зеленчуковата реколта - хитрости на съхранението

 Зеленчуковата реколта - хитрости на съхранението

Ще успеете да съхраните зеленчуците по-дълго, ако сте ги обрали в подходящото време. Моментът на прибиране при повечето сортове настъпва малко преди пълното им узряване. Типичен пример са фасулът, грахът, репичките, морковите и тиквовите. Откъснати млади, имат нежен вкус. Същото се отнася за салатите и спанака, колрабито и червеното цвекло. Оставените на стъблото по-дълго краставици бързо узряват. Цукините са готови, когато достигнат дължина 10-20 см, тогава са най-ароматни. Брюкселското зеле се прибира по-късно, студовете дори подобряват вкуса му.

Червеното цвекло действа зравословно на картофите

Причината - червеното цвекло отнема влагата на картофите, затова слагайте ред от единия вид кореноплоди, после - от другия. Две седмици до изваждането на картофите листната маса се маха. Така по-добре ще узреят клубените, а също ще се предпазят от заразяване с фитофтора. Изрязаната листна маса се изгаря. Прибраните картофи се разделят на дребни, едри и за семе. Семенните клубени е добре да се оставят на светло, за да позе-ленеят. Насипват се на тънък слой и се разбъркват през 5-6 дни. На слънце ще позеленеят за десетина дни, в помещение с прозорци или под навес е необходимо два пъти по-дълго време. Картофите за садене се съхраняват отделно, те не се ядат, защото светлината натрупва в тях отровното вещество соланин.
Сортираните картофи няколко часа се подсушават на слънце, след това, преди да се поставят в хранилище, се оставят на прохладно и сухо място, за да изсъхнат и да се охладят. Клубените не бива да се охлаждат бързо, защото в тях ще настъпят нежелани физиологични изменения и ще потъмняват при варене. Бързо се охлаждат само картофите, заразени с фитофтора. Наранените по време на прибиране клубени се съхраняват 10-12 дни при температура 15-18°С. За това време раните ще заздравеят. Клубените ще се запазят по-добре, ако се редуват с червено цвекло, което отнема излишната влага.

Морковите натопете в чеснов разтвор

Прибрани по-рано, те бързо увяхват и загниват. Съхранявайте само здрави кореноплоди – без признаци на болести и повреди от неприятели. Напрашете ги с тебешир или ги сложете в сух пясък. Нареждат се в щайги във вид на "слънце" с горната страна към стените им. Оптималната температура за съхранение на морковите е 0°С, относителната влажност на въздуха да е 90-95 %. Те добре се запазват в талашит, в кутии или полиетиленови торби, ако предварително са потопени в чеснов разтвор (1 ч.л. смлян чесън на 1 л вода), след това обаче трябва да ги подсушите.

Пипера оставете в щайги с пясък

Патладжаните ще се запазят до края на зимата, ако са увити във вестници и покрити с дървесна пепел или начукани дървени въглища. Зелените домати се оставят в плитки щайги при температура 10-15°С. За да узреят за Нова година, здравите зелени плодове увийте в хартия и наредете в съдове със слама. Съхраняват се при температура, не по-висока от 13°С, на тъмно и сухо място.

Главестото зеле да стои с кочана нагоре

Много грижи изисква главестото зеле, особено ако е измръзнало. Ако главите са измръзнали само отгоре, а средата е добра, това зеле може да се съхранява три месеца. Ако главите са замръзнали изцяло, тогава те трябва да се размразяват на няколко пъти: отначало при температура 2-6°С, а след това 2-3 дни при температура 10-25°С. Това зеле обаче не може да остане дълго.
За да не образува цветоноси по време на вегетацията, арпаджикът трябва през измата да се съхранява при минус 1 - минус 3°С.
Трябва да се помни, че плодовете и зеленчуците не се съхраняват в едно и също помещение.

Негасената вар понижава влажността

Понякога въздухът 6 хранилището е много сух и зеленчуците, губейки влагата си, започват да увяхват. Тогава овлажнете стените - напръскайте ги с вода или просто прострете влажни кърпи. Може да се случи въздухът в избата да стане прекалено влажен, зеленчуците започват да се "изпотяват", покриват се с плесен и се развалят. Влажността се понижава след проветряване или пък ако се оставят съдове с негасена вар.

Автор: Галина Маринова

Представяме Ви:

Дървото на живота расте бавно, но живее дълго

С това име най-често назовават дървовидната красула - Crassula arborescens. Имайте предвид обаче, че към рода красула се отнасят около 300 вида, някои от които много си приличат. Поради тази причина и...

Отгледайте си мечи лук

Левурдата (Allium ursinum) е позната у нас и като мечи лук или див чесън. Това е многогодишно луковично растение от сем. Лукови. В почвата образуват тясна около 1 см, но висока 5-6 см луковица. От не...

Основни правила за засаждане на лозички

И за лозата, подобно на другите овощни видове, най-благоприятното време за засаждане е есента. Обяснението е просто - засадените лозички усвояват, образно казано, веднага първите промени на времето ...

Как се прави розе?

Розетата заемат междинно място между белите и червените вина. Те са малко по-груби от белите, но по-слабо тръпчиви от червените. Имат впечатляващ розов цвят с лек жълтеникав оттенък. За пръв път роз...

Начало