Градина » Направете резитба срещу еутипиозата

 Направете резитба срещу еутипиозата

Еутипиозата се причинява се от гъбата Eutypa lata, която се размножава върху лози с некротирана, мъртва дървесина. Разпространява се чрез въздушните течения и заразява растенията, когато попаднат върху свежи резитбени рани по многогодишната дървесина.
При нападнатите лози в края на юни се наблюдава депресия в растежа на отделни или на всички зелени леторасли. Междувъзлията им са силно скъсени, листата са много дребни, хлоротични, понякога с некроза по периферията, деформирани и силно нарязани, като в последствие изсъхват и опадат преждевременно. При надлъжен пререз на плодно звено, с описаните симптоми се установява некроза на дървесината, започваща винаги от резитбена рана. Цветът на некротичните тъкани е от кафяво–сив до кафяво-виолетов, а консистенцията е твърда.
Загиналите лози, по които се формират перитециите на гъбата, трябва да бъдат унищожени, за да се намали източникът на заразата. Прилагането на т.нар. санитарна резитба (отстраняване на повредените, вдървесинени части) и изгарянето на отстранената при резитбените операции дървесина са единствено възможните мероприятия за борба с тази болест.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Засейте сусама на слънчево място

Сусамът е една от най-древните подправки и едно от първите отглеждани за семена растения. Той е бил използван още преди хилядолетия, като и досега остава една от главните високо маслени култури. Су...

Как се отглежда лечебният овесен корен

Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...

Цветето, което не увяхва

Амарантът е великолепно растение с яркочервени, пурпурни или златисти съцветия, изправени като факли над пищната листна маса. Малко са растенията с така драматична история, каквато има това растение. ...

Изсушете си чушки и домати

Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за ...

Начало