Градина » Засейте граха преди да падне снегът

 Засейте граха преди да падне снегът

Предвидливите стопани, особено от по-топлите южни райони на страната, засяват грах през ноември. Вкусните зелени зърна ще станат готови още през май. По хранителност грахът е на едно от първите места между останалите зеленчуци. Съдържа големи количества белтъчини, захари, витамини, минерални соли, а по калорична стойност превъзхожда всички зеленчуци с изключение на картофите. Характерно за граховите зърна е и това, че хранителните качества се запазват в голяма степен и когато се консервират. Това се отнася особено при замразяването им. Най-ценни са обаче рано напролет, когато зеленчуците са все още оскъдни. Растението има свойството да обогатява почвата с азот.
Предполага се, че грахът произхожда от Средна Азия. Той е една от най-старите зеленчукови култури. В много европейски страни грахът, предимно за зрели семена, в години на слаба реколта е бил предпочитан заедно с картофите и лещата. Днес грахът е една от най-разпространените и с голямо стопанско значение зеленчукова култура в почти всички страни на Европа, Азия и Америка, особено в районите с прохладен и влажен климат. У нас такива условия има най-вече в по-високите планински райони.
Студоустойчивото и влаголюбиво растение може да използва рано напролет влагата от есенно зимните валежи, преди още да е започнало характерното за страната ни пролетно засушаване. Най-добри, сигурни и качествени добиви се получават и при възможно най-ранна пролетна сеитба от сортовете с къс вегетационен период. Растенията се развиват и дават голяма част от продукцията си при умерена температура и висока влажност на въздуха и почвата. Сортовете с гладки семена са по-студоустойчиви от сортовете с набръчкани семена.
Изискванията на граха към влагата са големи, но той не понася излишно овлажняване и застояване на водата на повърхността. Светлината е много необходима. При засенчване стъблата силно се издължават, закъснява и намалява плододаването.

Изберете открити и слънчеви места

Засявайте грах на открити и слънчеви места. За ранно производство почвата да е по-лека. Растението не понася и силно вкисляване на почвата. Вредно е да се отглежда грахът на едно и също място няколко последователни години, тогава намалява добивът. Грахът заема площта сравнително малко време, затова е добре да се внасят бързо действащи торове. Не понася пресен оборски тор.
Преди дълбоката обработка на почвата се внасят суперфосфат и калиев тор, а непосредствено преди сеитбата - азотен тор. Грахът се отглежда на кавали или ленти. На кавали се засява, когато площта е по-малка. Семената се засяват по няколко (3-4) в гнезда в основата на кавала откъм южната страна. Така младите растения се предпазват от студените северни и северозападни ветрове. В градините се използва най-често двуредовата лента за сеитба по схема 60+20/5-6 см на равна повърхност.

Разстоянията

Ниските сортове се засяват на 50 см между редовете и 30 см между гнездата в тях. Високите - на 60-70 см между редовете и 50 см в тях. Семената от предзимните посеви се пускат на 5-7 дълбочина, а на пролетните - на 3-5 см. За 100 кв. м са необходими около 1-1,2 кг семена.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Калеми за присаждане се събират сега

Периодът за вземане на калеми е доста разтеглен, но студените зимни дни обикновено се пропускат и току виж в края на зимата дръвчетата са излезли от принудителния покой. През февруари пъпките на бадем...

Лещата обича лекия чернозем

Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър п...

Захващайте се с оранжерийните краставици

В стоманено-стьклени оранжерии краставици може да се отглеждат почти през цялата година. За ранното производство семената се засяват от 15-20 октомври и разсадът е готов за засаждане един месец след т...

Подгответе коледничето за цъфтеж

Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, колед...

Начало