Градина » Дойде време за оранжерийните краставици

 Дойде време за оранжерийните краставици

Разсадът за оранжерийни краставици се засява в различно време според климатичните условия на района и броя на покритията на оранжерията. В най-южните райони на страната подходящият момент настъпва около 15 февруари за оранжериите с тройно покритие (едното е тунел). За оранжериите с двойно и с единично покритие разсадът се засява съответно със 7-15 дни по-късно. Началният срок в конкретния район се определя от изискването възрастта на разсада в момента на засаждането да е 30-35 дни, растенията да са формирали 2-3 същински листа, а почвата в оранжерията да се е затоплила до 13-14°С на дълбочина 15 см. Такива условия в оранжериите с единични покрития обикновено възникват в най-южните райони на страната в края на март, в Южна България в началото на април, а на север от Балкана седмица по-късно.
Семената се засяват в редове на разстояние 4-5 см един от друг и на 3-4 см в реда. До поникването се поддържа температура около 25°С, но щом се покажат семеделните листенца (котиледоните), температурата на въздуха се понижава за 3-4 дни до 16-18°С, докато на почвата се поддържа по-висока. Така се развива по-интензивно кореновата система, и се предотвратява изтеглянето на младите растения. След този период се поддържа температура в рамките на 20-25°С. Когато котиледоните се разтворят и преди да се появят същинските листа, разсадът се пикира в саксийки или в разсадна леха при разстояние 12-14 см. Това е 4-6 дни след поникването. Моментът на пикирането не бива да се изпуска, защото при по-късното му извършване се нарушава силно кореновата система, често тя не се възстановява и много растения загиват. Разсадът няма да прераства, ако температурата на въздуха в слънчеви дни не е по-висока от 22-25°С, в облачни – 18-22°С, а през нощта трябва да е с още 3-4°С по-ниска.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Вкоренете си сцевола

Сцеволата е градинско растение. Ценна особеност при нея е широкият диапазон температура, при която вирее. У нас тя е по-скоро новост. Родината и е Австралия, но е широко разпространена в много страни ...

Нолината е гордост за всяка домакиня

Нолината е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височ...

Познавате ли японската слива

Напоследък в нашите хипермаркети често се предлагат едри и атрактивни японски сливи. Затова е обясним големият интерес сред любителите овощари. Японските сортове сливи се отнасят към вида Prunus sal...

Дойде време кайсиите

Големият интерес към кайсиевите плодове и продуктите от тяхната преработка се дължи на високите им вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства. Захарите в кайсиевите плодове достигат над 10%. Кис...

Начало