Градина » Лещата обича лекия чернозем

 Лещата обича лекия чернозем

Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър предшественик на растенията. Затова можете да я засеете в лехите още сега. Лещата не е взискателна към мястото си, но не обича тежките и влажни почви. Добре вирее и расте на леките черноземни, канелените и сивите горски, които съдържат достатъчно хранителни вещества и вар. Ако се прекали с азота, лещата узрява неравномерно, затова трябва се тори умерено. Използва се около 7 кг/ дка амониева селитра, която се внася предсеитбено. Суперфосфатът 15-20 кг, и калиевият тор който може да се замести от растителна пепел -50-60 кг/дка се дават преди основната обработка на почвата.

Сложете семената сега

Лещата издържа на понижаване на температурата, семената покълват при -4- -5 градуса, особено добре се развиват някои озимени форми. Най-благоприятният срок за предзимно засяване на лещата за Южна България е началото на ноември, а за Северна България - една седмица по-рано. Ранната сеитба не се препоръчва, защото растенията не могат да издържат при много силно понижаване на температурите. Дребносеменните сортове се засяват на дълбочина 3-4 см, а по-едрите - на 5-6 см. Основната грижа през вегетацията е да се опази посевът чист от плевели. Есенните посеви обикновено са по-чисти от плевели в сравнение с посевите през пролетта.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Погрижете се за цвеклото

Салатното цвекло има широко приложение, тъй като освен кореноплодите за храна се използват и листата. То не е особено взискателна за отглеждане култура, но си има свои специфични особености. Грижите, ...

Доматеният молец минира и картофите

Доматен миниращ молец (Tuta absoluta) е много опасен неприятел, който предпочита доматите, но напада също патладжан, пипер, картофи и др. Наличието му може да намали добивите от домати от 50 до 100%. ...

Лятното зеле отива в лехата

Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в к...

Бъдете внимателни с присадените дръвчета

На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния...

Начало