Много наши читатели ни се оплакват от това, че краставиците в оранжерията не се развиват добре. Затова по-долу ще опишем най-типичните грешки, които се допускат при оранжерийното отглеждане на краставици.
Прекалено гъсто насаждение.
В този случай на растенията не им достига площ за хранене, което води до развитието на различни болести. Трябва да разполагате по 2-4 в зависимост от сорта растения на 1 кв. метър.
Неправилно проветряване.
Въздушните течения са абсолютно противопоказни на краставиците. Парникът или оранжерията трябва да се отварят само в случай, че температурата отвътре превишава 30 градуса и само от едната страна. Не трябва да допускате резки промени в температурата.
Излишно поливане.
При излишна влажност в оранжерията краставиците заболяват от гниене, размножават се вредители. Ориентировъчната норма за поливане на краставиците е 1-2 кофи на 1 кв. метър. След като растенията започнат да цъфтят, нормата се намалява, а след това отново се връща до изходните количества, за да могат по-бързо да растат плодовете.
Неправилното формиране на растенията.
Излишните филизи трябва задължително да се прищипват, за да не се сгъстяват стеблата и листата, особено отдолу. Страничните филизи също трябва да се прищипват. Това е най-добре да се прави сутрин. В пазвите на най-долните 3-4 листа трябва филизите и завързите напълно да се почистват, при това колкото се може по-бързо, за да не се травмира растението. Започвайки от 4 междувъзлие завързите не се пипат, а се прищипват само страничните филизи на един лист. След това се прищипват над 6-ти лист страничните филизи до 2-ри лист и само при растенията, които достигат тавана на оранжерията страничните филизи ще прищипват и на 3-ти лист.
Нередовно събиране на реколтата.
Своевременно неприбраните зеленчуци задържат образуването на нови завързи и следователно, нови плодове. Безпорядъчното събиране на реколтата понижава качеството и количеството й. В разгара на плододаването краставиците трябва да се събират през 1-2 дни.
Карфиолът е взискателен към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) главит...
През май се засажда средно ранният пипер. Той заема обикновено и най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Може би поради ограничената площ се допуска една съществен...
Шипката е позната у нас от дълбока древност. Расте навсякъде в цялата страна. С най-добри качества са плодовете от района на Велико Търново, Смолян и Кърджали. Расте край нивите, из ливадите, край път...
За да цъфти обилно китайската роза, трябва да се оформя правилно чрез подходяща резитба. Препоръчва се в края на всяка зима да се отрязват връхчетата на клонките. В зависимост от дължината, която са д...