Градина » Празът остава свеж под окапали листа

 Празът остава свеж под окапали листа

Октоври и ноември са месеците преди падането на снеговете, през които прибираме праза. Изскубването на растенията се извършва, когато почвата е влажна. Лъжливите стъбла се повреждат често и се изискват големи усилия да се запазят здрави, особено при добре израснали растения, които са образували мощна коренова система. Налага се да подкопаем корените им и тогава да ги изскубем. След това те се почистват от почвата. Корените им се подрязват на 2-3 см. Отстраняват се изсъхналите и пожълтели листа, а зелените се отрязват на 15-20 см над лъжливото стъбло. Преглеждайте внимателно всеки стрък. Миниращата муха по праза зимува в него като белезникави ларви или кафяви какавидки. Нападнатите стръкове отделете, ако е възможно почистете и ги използвайте своевременно. Здравите се сортират и така приготвени се връзват на връзки на три места. Може да ги съхраните във влажен пясък в подходящо помещение. Много по-свеж се запазва празът, заровен навън в трап на 20 см дълбочина. Покрива се добре с окапала шума. Така можем да ползваме свежи растенията през зимата и при по-големи студове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изсушете си праскови и смокини

Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат с...

Не бързайте с брането на мушмулите

Мушмулата е последният плод, който се прибира от овощната градина. Беритбената зрялост трудно се установява по външни признаци. Един от показателите е отделянето на плода от клонката. Мушмулата, както...

Предзимно засаждане на главестото зеле

В райните с мека зима, най-често в Южна България, главестото зеле може да се отглежда на открито и през зимата. За това производство се използват само определени сортове, които притежават много добра ...

Засейте репички преди доматите

Репичките имат много къс вегетационен период, стават готови само за 30-35 дни. Затова се отглеждат най-често преди или след основната култура. Възможно е да се засеят през първата половина на февруари...

Начало